Évente tizenkétezren veszítik el a látásukat, nem kéne

Az érintettek egy része nem érzi szükségét az operációnak, mások félnek a műtéttől – amelyre három hónapot várnak.

MTI
2017. 04. 05. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetem először készített az 50 év feletti magyar lakosság látásáról nagyszabású felmérést, amelynek alapján tíz-tizenöt évre előre meg lehet becsülni a szürkehályog-műtétek számát. A trend emelkedik, míg húsz évvel ezelőtt évente 20-22 ezer hályogműtét volt, tavaly 90 ezer beteget kellett szürke hályog miatt operálni, hamarosan pedig évi 120-130 ezer műtétre lesz szükség, elsősorban demográfiai okok miatt – prognosztizálta Nagy Zoltán, az SE Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Tavaly 89 ezer szürkehályog-műtétet finanszírozott a biztosító. Magyarországon hályogműtétekre átlagosan három hónapot kell várni, azonban akad olyan intézmény, mint a gyöngyösi Bugát Pál-kórház, ahol 260 napot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte a lappal, hogy a várakozási idő az elmúlt években jelentősen mérséklődött, és több mint tízezerrel több műtétet finanszírozott az egészségbiztosítási alapkezelő, mint korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.