időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Évente tizenkétezren veszítik el a látásukat, nem kéne

MTI
2017.04.05. 04:15

Az érintettek egy része nem érzi szükségét az operációnak, mások félnek a műtéttől – amelyre három hónapot várnak.

Az egyetem először készített az 50 év feletti magyar lakosság látásáról nagyszabású felmérést, amelynek alapján tíz-tizenöt évre előre meg lehet becsülni a szürkehályog-műtétek számát. A trend emelkedik, míg húsz évvel ezelőtt évente 20-22 ezer hályogműtét volt, tavaly 90 ezer beteget kellett szürke hályog miatt operálni, hamarosan pedig évi 120-130 ezer műtétre lesz szükség, elsősorban demográfiai okok miatt – prognosztizálta Nagy Zoltán, az SE Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Tavaly 89 ezer szürkehályog-műtétet finanszírozott a biztosító. Magyarországon hályogműtétekre átlagosan három hónapot kell várni, azonban akad olyan intézmény, mint a gyöngyösi Bugát Pál-kórház, ahol 260 napot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte a lappal, hogy a várakozási idő az elmúlt években jelentősen mérséklődött, és több mint tízezerrel több műtétet finanszírozott az egészségbiztosítási alapkezelő, mint korábban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.