Felfüggeszthetik hazánkban a Norvég Alapot

Tévesen állíthatják, hogy a kormánynak vétójoga van a kezelő kiválasztásában.

MN
2017. 04. 28. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem igaz, hogy a magyar kormánynak vétójoga lenne a Norvég Civil Alap kezelőjének kiválasztásában – mondta Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete a 168 Órának. „Feltétlenül szükségesnek tartjuk, hogy a civil alap kezelője független legyen minden kormányzati befolyástól. Ez nem különleges dolog, hiszen brüsszeli irodánk 16 országban felügyeli a hasonló alapok pénzügyi működését, de a pályázatok lebonyolítását mindenütt erre alkalmas civilek végzik. Olyanok, akiket ismernek a szektorban, akiknek van gyakorlatuk az ilyen jellegű munkában, és függetlenek a kormánytól” – szögezte le, hozzátéve: nem tudja elképzelni, hogy a magyar kormány vétójogot kapjon.

Olav Berstad közölte: a párbeszéd folytatódik, és éppen a civil alap kezelőjének kiválasztása az egyik központi kérdés. „Nem hiszem, hogy készen állnánk arra, hogy Magyarországon eltérjünk a korábbi évek általános gyakorlatától” – jelentette ki.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy látja a kompromisszum lehetőségét, ha a magyar kormány ragaszkodik a vétójoghoz, azt mondta, amíg a tárgyalások folynak, van mód megállapodásra. „Én személyesen azonban azt gondolom, ha egy olyan egyszerű kérdésben sem sikerül megállapodnunk, mint a civilek támogatása, akkor Magyarországon az egész program megállhat. A dolgok összefüggnek” – fogalmazott.

Úgy véli, ha egy ország nem tud megállapodni a támogatás felhasználásáról, akkor a pénzt abban az országban nem használják fel.

A civiltörvénnyel kapcsolatban Olav Berstad közölte: számukra elfogadhatatlan, hogy akár Magyarországon, akár másutt bármilyen utalással kül­­­­földi ügynöknek minősítsék az általuk támogatott civil szervezeteket.

„Az én értelmezésemben az alap egységes csomag. Az együttműködési megállapodás része, hogy az alap támogatási összegének legalább a tíz százalékát a civil szektor rendelkezésére kell bocsátani. Következésképpen a programot nem lehet úgy működtetni, hogy ezt a részt kihagyjuk be­lőle” – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.