Feljelentette a közmédiát a Párbeszéd

Szerintük hűtlen kezelésnek számít, hogy 19 milliárdot fizettek a magyar foci közvetítéséért.

Jandó Zoltán
2017. 04. 07. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a közmédia ellen a Párbeszéd, amiért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 19 milliárd forintért vette meg a magyar labdarúgás közvetítési jogait – közölte Tordai Bence, a párt szóvivője a Hír TV-vel. A szóvivő szerint ezen a csatornán is hatalmas összegeket szivattyúznak át a magyar fociba, amely egyébként sem szenved pénzhiánytól, amióta Orbán Viktor a miniszterelnök.

A Magyar Nemzet kedden számolt be arról, hogy nagyjából kilenc hónappal a szerződés aláírása után a közmédia végre nyilvánosságra hozta, mennyit fizet a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) által szervezett versenysorozatok közvetítéséért. Az MTVA öt évre vásárolta meg a jogokat, ez kerül 19 milliárdba.

A szerződést még a futó bajnokság előtt, azaz valamikor tavaly nyáron kötötték, jó ideig azonban nem árultak el részleteket a megállapodásról. Bár elvileg februárban reagáltak egy erre vonatkozó közérdekűadat-igénylésre, a válaszok – az e-mail-fiók megszüntetése miatt – nem értek célt, később pedig más elérhetőségre már nem kívánták ismételten megküldeni az adatokat. Az elutasítást azzal indokolták, hogy a jogszabály szerint „egy éven belül benyújtott, azonos adatkörre irányuló adatigénylésnek” nem kötelesek eleget tenni, függetlenül attól, hogy nem új kérésről, hanem korábbi válaszok ismételt megküldéséről volt szó.

Az előző, 2012-ben kötött kontraktus tavalyi lejárta miatt kiírt tenderen a Magyar Nemzet értesülése szerint kizárólag az MTVA indult. Az érdeklődés hiánya nem meglepő: a kezdetektől egyértelmű volt, hogy piaci szereplő nem fog annyit fizetni a hazai bajnokság közvetítésének lehetőségéért, mint a közmédia. A közvetítési jogok ugyanis az MTVA 2012-es feltűnése óta erősen túlárazottak. A korábbi évek megállapodásai alapján szakértők szerint az élvonalbeli magyar bajnokság műsorra tűzésének lehetősége legfeljebb egymilliárd forintot érhet. Ezt erősíti az is, hogy az öt évvel ezelőtti pályázat során – amelyen az MTVA és a Sport TV-t akkor még működtető Chello Central Europe még közösen indult – utóbbi cég szinte pontosan ekkora összeget vállalt magára. Épp ezért vélekedtek sokan úgy, hogy a közmédia által eddig fizetett évi 2,5 milliárd is tulajdonképpen egy az egyben rejtett állami támogatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.