Fodor: Legalizáljuk a marihuánafogyasztást!

A Magyar Liberális Párt szerint a kriminalizáció nem vezet eredményre.

MTI
2017. 04. 12. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok elnöke, független országgyűlési képviselő szerdán a párt ifjúsági szervezete, a Liberális Fiatalok Társasága (Lift) által a témában szervezett budapesti rendezvényen úgy fogalmazott: „a liberális párt (...) zászlajára tűzi azt, hogy (...) végre kerüljön napirendre újra ez a kérdés: legalizáljuk a marihuánafogyasztást, és (...) lépjünk fel határozottan a kemény drogokkal szemben”.

Az ellenzéki politikus kijelentette, liberálisként nem hisz a tiltásban, de ez nem jelenti azt, hogy jó lenne kábítószereket fogyasztani.

Fodor Gábor szerint értelmetlen bűnözőként kezelni azokat, akik például fiatalon kipróbálják a marihuánát, és olyan megoldást kell találni, amely emberséges, értelmes és a szabadságjogainkat nem sérti.

Szavai szerint a marihuána legalizálása az egy szabadságjog. Szabadság a tekintetben, hogy az állam és a kormány ne szóljon bele a magánéletünkbe, legyen meg a lehetőségünk azt tenni magunkkal, amit szeretnénk, ameddig nem veszélyeztetünk másokat – mondta.

Hangsúlyozta: a kábítószer-fogyasztás baj, rossz, de „homokba dugja a fejét az, aki azt gondolja, hogy úgy lehet ezt a problémát kezelni, hogy kriminalizáljuk, büntető törvénykönyvi tényállást csinálunk belőle”.

Fodor Gábor szerint látni azt, hogy Magyarországon egy generáció több mint húsz százalékát érinti a marihuána legalizálása. Egyébként szerte a világon van egy ilyen folyamat, és azt tapasztalni, hogy nem ugranak meg a bűnözési statisztikák, „nem omlanak össze a nyugat-európai társadalmak azért, mert például a marihuánát legalizálják”. Átlátható és irányított mederbe terelik azt, ami egyébként is létezik – tette hozzá.

Fodor Gábor azt hangoztatta: a Fidesz drogpolitikája megbukott.

Sermer Ádám, a Lift elnöke azt mondta, hogy várhatóan még a tavasz folyamán „előállnak” a legalizálásra kiterjedő törvényjavaslattal.

Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója az amerikai legalizáció folyamatáról és hatásairól szóló eladásában arról beszélt, hogy a kérdésben a közhangulat „elképesztően gyorsan tud megváltozni”. Az Egyesült Államok az elmúlt tíz-tizenkét évben jutott el az illegális helyzetből oda, hogy ma már a lakosság majdnem fele legálisan fogyaszthat marihuánát, ha akar. Dominószerűen történt meg ez a fajta emancipáció – mutatott rá.

Volom András Magyarország ifjúsági ENSZ-küldöttje elmondta, hogy az ENSZ-nek „igazából” nincsen legalizációs és dekriminalizációs politikája. A jövőben a nemzetközi jog szintjéről biztosan nem várható, hogy a tagállamokra „nyomás helyeződjön azzal kapcsolatban, hogy a drogpolitikájukon változtassanak” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.