Gránátvetővel és elfogóhálóval is felszerelnék Kövér házőrségét

Terrorfenyegetésre és korszerűsítésre hivatkoznak az indoklásban.

MN
2017. 04. 19. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium nyilvánosságra hozott egy olyan rendelettervezetet, melynek célja az Országgyűlési Őrség által alkalmazott kényszerítő eszközök listájának a bővítése.

Az indoklásban azt írják: „az Országgyűlési Őrség fegyverparkjának modernizációja, a megnövekedett terrorfenyegetés által szükségessé vált fokozott szolgálatellátás, a védelem reagálóképességének növelése érdekében időszerűvé vált a meglévő fegyverállomány korszerűsítése, bővítése, a NATO kaliberű és kompetenciájú eszközök rendszerbe állítása.”

A jelenleg használt fegyverekre, célzást segítő kiegészítő felszerelések nem rögzíthetők, és a módosítás eredményeként nagymértékben növelhető a reagálóképesség és csökkenthető a vétlen sérülések száma – teszik hozzá.

Azt írják, az Országgyűlési Őrség által használható kényszerítő eszközök arzenálját időről időre felül kell vizsgálni abból a célból, hogy a technikai-tudományos fejlődés hatására létrejött legkorszerűbb és NATO-kompatibilis eszközök használata biztosított legyen.

A tervezethez Kövér László házelnök véleményét kérik.

Rendszeresíthető kényszerítő eszközök típusai és fajtái:

Lőfegyverek

Különféle rendőrbotok, ütőeszközök, elektromos eszközök

Mozgásszabadságot korlátozó eszközök

Lőfegyverek különféle lőszerei

Védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotot előidéző, természetes vagy mesterséges hatóanyagú, könnyfakasztó, szemet, nyálkahártyát irritáló eszközök és anyagok

A tervezet véleményezésének április 26. a végső határideje. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba – írja Pintér Sándor belügyminiszter.

Szabó Tímea a rendelettervezetre reagálva Facebook-oldalán azt írta, „teljes bizonyosságot nyert, hogy Kövér László végleg megháborodott”.

„Az Országház önjelölt recepciósa most gránátvetőket, »elfogóhálót« és könnygázgránátot telepít a Házba! Kérdezem, hogy egész pontosan kitől és mitől akarják védeni az épületet? Merthogy 1. a parlamentben a képviselők és munkatársaik dolgoznak, 2. már most is csak fémdetektoros kapun teljes csomagátvilágítással lehet bemenni az épületbe. Vagy esetleg számítsak én magam arra, hogy miközben gyanútlanul sétálok az ülésterem felé, egyszer csak kiugrik az oszlop mögül egy őr, és rám dob egy elfogóhálót?” – fogalmazott a Párbeszéd társelnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.