Gulyás Gergely: Csak extrém esetben lehet népszavazás ebben a ciklusban

Egy most benyújtandó kérdés nehezen juthatna el ennyi idő alatt a voksolásig – közölte.

MN
2017. 04. 21. 4:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy most benyújtandó népszavazási kérdés csak extrém esetben juthatna el a voksolásig a következő országgyűlési választás előtt – mondta a Magyar Időknek Gulyás Gergely. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette: ha a határidőkön belül jogosítványaiknak csak a felét kihasználják azok az alkotmányos intézmények, amelyeknek szerepük van a népszavazás kiírási folyamatában, akkor a választások előtt országos népszavazást már nem lehet tartani.

Gulyás emellett közölte, szerinte a népszavazás intézményével kapcsolatban az utóbbi hetekben felmerült problémák orvoslására a jövő évi országgyűlési választás előtti kevesebb mint egy év nem a legalkalmasabb idő. A népszavazási kezdeményezéshez szükséges egyedi aláírásminták hitelességét érintő kételyek kapcsán úgy gondolja, a szignók egyenkénti ellenőrzésére valószínűleg nincs százszázalékosan hatékony megoldás. Ráadásul a gyakorlat sem teszi ezt indokolttá, ha a szükségesnél jóval több aláírást összegyűjtenek egy referendum kezdeményezői. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) által felvetett kérdések, témák fontosak, de akut problémát nem jelentenek, ezért a következő Országgyűlésre fog hárulni a rendszer megváltoztatása – jegyezte meg.

A lap azt írja, a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) április 18-ig hatvan országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, de eddig formai vagy törvényességi okokra hivatkozva egyetlen kérdést sem hitelesített a testület.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke április elején az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén tett javaslatot a népszavazási törvény módosítására.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.