Gulyás: Soros intenzíven lobbizik Brüsszelben Magyarország ellen

A Fidesz képviselője szerint megdöbbentő, milyen sok európai parlamenti képviselő van kapcsolatban Sorossal.

MTI
2017. 04. 26. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György az elmúlt hetekben leplezetlen módon „intenzív lobbitevékenységbe kezdett Brüsszelben” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki „megdöbbentőnek” nevezte, hogy milyen sok európai parlamenti (EP-) képviselő van közvetlen kapcsolatban Soros Györggyel, illetve az általa fizetett szervezetekkel.

A kormánypárti politikus szerint a milliárdos célja valójában a magyar migrációs politika megakadályozása, a határ megnyitása a bevándorlók előtt, és ehhez keres szövetségeseket Európa-szerte. „Amennyire gyenge a szabadon választott magyar ellenzék, olyan erős Soros György”, különösen nemzetközi színtéren – mondta Gulyás.

A képviselő azt is állította, hogy Soros 2008-ban megtámadta a legnagyobb magyar bankot, amivel a devizahiteleseknek komoly kárt okozott, és ezért 500 millió forintos büntetést kapott a magyar pénzügyi felügyelettől.

A Fidesz-frakció azt várja a szerdai brüsszeli EP-vitától, hogy egyértelművé válik: azok az ügyek, amelyek miatt Orbán Viktor miniszterelnök eleget tett az EP meghívásának, egyáltalán nem valók az Európai Parlament plenáris ülésére. A CEU-ra utalva megjegyezte, hogy eddig még soha nem került az EP elé egy egyetem kettős jogalanyiságának egyik részét érintő módosítás.

A civil szervezetek külföldi támogatásával kapcsolatos szabályozás pedig nem példa nélküli a világban, az átláthatóságot szolgálja, és a Fidesz reméli: a transzparenciát hirdető civilek még támogatni is fogják a törvényt, amely a működésre vonatkozóan semmilyen szankciót nem tartalmaz, csak arra az esetre, ha elmulasztják a beszámolási kötelezettségüket. Kérdésre Gulyás azt mondta: az állami – benne a pártalapítványok által kifizetett – támogatások átláthatóságát biztosítja a mai magyar jogi szabályozás.

A Fidesz EP-delegációjának az Európai Néppárthoz címzett leveléről Gulyás Gergely kérdésre azt mondta: a levél megmagyarázza a magyar lépéseket, kiáll a helyességük mellett, és általánosságban utal arra, hogy Magyarország mindig nyitott volt a megegyezésre az Európai Bizottsággal. „Magyarország szégyenpadra ültetésének semmilyen valós indoka nincsen” – jelentette ki.

A frakcióvezető-helyettes egy másik kérdésre cáfolta, hogy a jelenleg zajló nemzeti konzultáció kérdőívei alapján személyes adatokat gyűjtene a Fidesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.