Gyógyszerhiány is jöhet a budaörsi raktártűz miatt

Többtonnányi gyógyszer és alapanyag égett el a budaörsi depóban, a károk felmérése és a készletek pótlása napokig is eltarthat.

MN
2017. 04. 25. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiánytalan és folyamatos a gyógyszerellátás – írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) annak kapcsán, hogy kigyulladt, majd részben leégett egy budaörsi gyógyszerraktár, a UPS Healthcare ötezer négyzetméteres depója – legalább háromezer négyzetméteren csaptak fel a lángok.

A közlemény megnyugtató hangneme ellenére a tűzeset okozhat ideiglenes gyógyszerhiányt: értesüléseink szerint a tűzkár két cég lerakatát érinti, és többtonnányi csomagolt, szállításra előkészített gyógyszer égett el a helyszínen. A kár annak ellenére is jelentős lehet, hogy a szakszerű tűzoltói beavatkozással többmilliárdos készletet sikerült megmenteni a UPS által kiadott helyiségekben – a teljes kárfelmérés és összegzés pedig napokig is eltarthat. Az MTI kérdésére egyelőre a UPS Healthcare kommunikációs  ügynöksége sem tudta megmondani, hogy milyen készletek mentek szó szerint füstbe.

A gyógyszerészeti intézet már most jelezte, soron kívüli engedélyeket is kiad majd a gyártóknak és a forgalmazóknak az esetleges hiánypótláshoz. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója pedig arra kérte a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő cég vezetőjét, hogy a megszokott forgalmi mennyiségnél több készítményt ne adjon át a kiskereskedőknek.

A limit utalhat arra, hogy az OGYÉI szeretné megelőzni a gyógyszertári felvásárlási pánikot, de így védhető ki az is, hogy a túlvásárlással egymást hozzák lehetetlen helyzetbe a patikák. A gyógyszerészeti intézet sajtóosztálya kérdésünkre mindenesetre nem akarta elárulni, hogy mely cégek, forgalmazók szenvedtek kárt a raktártűzben – úgy tűnik, ezzel szintén a pánikot szeretné megelőzni.

Forrásaink szerint ideiglenes gyógyszerhiánytól csak akkor kellene tartanunk, ha a leégett depórészben speciális, egyetlen más hazai logisztikai központban sem tárolt termékek vesztek oda – vagy ha az elégett gyógyszereket kizárólag külföldről lehet beszerezni, akkor ugyanis eltarthat néhány napig az utánpótlás.

A budaörsi raktárhelyiségben már nincsenek nyílt lángok, de az izzó halmokat még kedden kora este is locsolták a tűzoltók. A sűrű füsttel járó raktártűz miatt a depó fél kilométeres körzetében ablakot sem nyithattak a lakók, a közeli Tescót pedig rövid időre kiürítették a katasztrófavédelem munkatársai, de korlátozni kellett ideiglenesen az M1-es autópálya forgalmát is. A helyszínen három mobil vegyi labor mérte a szálló füst összetételét, de Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint méreganyagot nem mutattak ki a levegőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.