Hajnalig tüntettek a fiatalok

Jelentős tömegeknek van elege abból, ami ma Magyarországon zajlik.

MN
2017. 04. 13. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elegünk van!” – a szerdai tüntetéssorozat számtalan jelszava közül talán ez fejezte ki legjobban, mi járt a Budapest utcáin ide-oda vonuló fiatalok fejében. A vasárnap óta tartó tüntetéssorozat szólt már CEU-t fenyegető törvényről, a civil szervezeteket megbélyegző javaslatról, de igazából az egésznek a mélyén az bújik meg, hogy jelentős tömegeknek van tele a hócipője azzal, ami ma Magyarországon zajlik.

A délutáni, Hősök terére meghirdetett demonstráció még a hagyományos forgatókönyv szerint zajlott: összegyűlt nagyjából tízezer ember, meghallgatta a beszédeket arról, milyen káros is a civilek megbélyegzése, majd elénekelte a Himnuszt, a menetrend szerint pedig haza kellett volna menniük. De nem mentek, mert sokakban ott volt még a gondolat, hogy történjen már végre valami!

A feszültség először a Lendvay utcában, a Fidesz székházánál tört ki, ahol a skandáló tömeg nekifeszült kicsit a rendőrsorfalnak, de igazából némi dühödt ordítozáson kívül nem történt semmi különös. Közben egy másik csapat azt találta ki, hogy elfoglalja az Oktogont. A szervezetlenség leginkább abban mutatkozott meg, hogy a tömeg bejárta a belvárost, elment a Kossuth térre, ott is farkasszemet nézett kicsit a rendőrökkel, majd mégis inkább visszament az Oktogonra.

A tüntetők többsége meglepően fiatal volt, ami komoly meglepetés, hiszen eddig úgy tűnt, hogy Magyarországon a fiatalokat nem érdekli a politika, a pártok is inkább azon igyekeztek, hogy az idősebbek kedvében járjanak. Szerda este azonban több ezer gimnazista és egyetemista korú fiú és lány lepte el az utcákat, és rendezett végül spontán utcabált az Oktogonon. Utoljára ilyesmit a netadós tüntetések idején láthattunk.

Az egész szerda esti tüntetés annyira nem volt megszervezve, hogy még egy mikrofont és erősítőt is csak nagy nehézségek árán sikerült találni. Nem akadt önjelölt népvezér sem, aki beszédeket mondott volna, és valamilyen irányt szabott volna az eseményeknek. A közös nevező az „Orbán takarodj!”, a „bajszos szar” és „Európa!” jelszavak voltak, no meg az, hogy legyen tánc (és zene).

Éjfél előtt nem sokkal valaki azt kurjongatta a hangosbeszélőbe, hogy márpedig nem mennek sehová, letáboroznak az Oktogonon, aki pedig közel lakik, hozzon kaját és hálózsákot.

Egy órával később csaknem ezren lehettek az Oktogonon. A BKK hajnali 5 előtt pár perccel közölte, hogy a 4-es és a 6-os villamos újra a felújítás idején érvényes menetrend szerint közlekedik, a 105-ös autóbusz pedig a teljes vonalon jár.

A tüntetést folyamatosan követtük, percről percre tudósításunkat itt olvasható.

A budapesti tiltakozással párhuzamosan országszerte több városban is demonstráltak a készülő civiltörvény és a CEU elleni jogszabály miatt. Szegeden főleg egyetemistákból álló ezerfős tömeg tüntetett az egyetemi könyvtárnál, onnan a helyi Fidesz-irodához vonultak, amit eltakartak egy uniós zászlóval, valamint teleragasztották matricákkal. Békéscsabán, Pécsett, Sopronban és Miskolcon néhány tucatnyian vonultak utcára. Zágrábban Áder János államfő látogatására időzítve szerveztek demonstrációt, Berlinben pedig tegnap délután csaknem százan vonultak a magyar nagykövetséghez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.