Híre-hamva sincs a beígért tankerületi tanácsoknak, több hónapos a csúszás

Eredetileg januártól szerették volna létrehozni ezeket a köznevelési testületeket.

Hutter Marianna
2017. 04. 04. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár eredetileg januártól szerették volna létrehozni, már hónapok óta késik a tankerületi tanácsok felállítása. A vonatkozó kormányrendelet szerint a testület tagjai a Nemzeti Pedagógus Kar, a helyi szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a települési és a nemzetiségi önkormányzatok képviselői közül kerülnének ki. Az 59 tankerületi tanács arra szolgálna, hogy tudjanak egyeztetni a helyi közösségek – például az iskolák fenntartásának és működtetésének jogától megfosztott önkormányzatok – képviselői a tankerületi központokkal. Például Solti Péter, a Klebelsberg Központ január közepétől kinevezett elnöke is azt hangoztatta bemutatkozásakor, fontos, hogy a regionális vezetőkkel, az önkormányzatokkal olyan kapcsolatot alakítsanak ki, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer működése érdekében az ő javaslataikat is be tudják csatornázni. Ennek ellenére, bár tavaly júliusban Palkovics László oktatási államtitkár még arról beszélt, szeretnék, ha 2017 januárjáig megalakulnának a tanácsok, ebből nem lett semmi. A folyamatos csúszást jól mutatja, hogy bár a kormánypárti Magyar Idők február végi számában arról írt, a tanácsok működésével, összetételével kapcsolatos jogszabálytervezet elkészült, és hamarosan a kormány elé kerül, az InfoRádió március közepén már arról számolt be, csak egy hónapon belül várható kormányzati döntés a működésükről.

– Minket még nem hívtak a tankerületi tanácsba – így nyilatkozott lapunknak Gémesi György, Gödöllő polgármestere, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Mint elmondta, hivatalosan most nincsen semmilyen együttműködés az önkormányzatok és a tankerületi központok között. Ennek ellenére például az általa vezetett városban jó az informális, személyes kapcsolat a centrummal. „Ha szükséges, egyeztetünk egymással, korrekt az együttműködés” – mondta, hozzátéve, ettől még nem ért egyet azzal, hogy elvették az önkormányzatok jogát arra, hogy beleszóljanak az iskolák életébe.

– Bár már elvileg működniük kéne, híre-hamva sincs a tankerületi tanácsoknak – ezt már Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője mondta lapunknak. Mint felhívta a figyelmet, a vonatkozó kormányrendelet nem rögzíti, pontosan milyen célból működnének a tanácsok, és hogy mi lenne a feladatuk, továbbá a köznevelési törvényben sem esik szó róluk.

Lapunk az ügyben kereste a Klebelsberg Központ sajtóosztályát, hogy megtudjuk, mikorra állhatnak fel a tankerületi tanácsok, és mi az oka a több hónapos csúszásnak, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.