Iskolai buszoztatás: módosítással úszhatja meg a Klik a kártérítést

A javaslatcsomagban egyelőre nyoma sincs a biztonságot növelő intézkedéseknek.

MN
2017. 04. 25. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset után a kormány egyik első jogi lépése az lehet, hogy korlátozza az iskolák – ezzel együtt az állami fenntartó, a Klik – anyagi felelősségét arra az esetre, ha a külföldi utakon baj érné a diákokat – közölte a 24.hu. Mint írják, a kormányhonlapon megjelent a külföldi utazásokat érintő egyik első törvénymódosítás, de ebben nyoma sincs a biztonságot növelő intézkedéseknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített módosítás indoklásában az áll, hogy „a javaslat a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozza, amelyek elhárítására az intézménynek módja és lehetősége van”.

A javaslat szerint az iskolákra csak az általános kártérítési szabályok vonatkoznának, és a külföldi iskolai kirándulás, illetve többnapos iskolai kirándulás előtt olyan felelősségbiztosítást kell kötnie a szülőnek, az iskolának vagy a szervezőnek, amelynek a kedvezményezettje a tanuló kell hogy legyen. A legnehezebben érthető rész pedig az, hogy az egész nem vonatkozik az úgynevezett határon túli kirándulásokra: a romániai utak nem minősülnek külföldi kirándulásnak, az ausztriai buszos túrák viszont igen – teszi hozzá a 24.hu.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.