Ismét tüntethetnek a taxisok

A sofőrök állítják: hiába vonult ki az Uber, még mindig sok a szürke- és feketefuvar.

MN
2017. 04. 08. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét tiltakozásra készülnek a fővárosi taxisok – írja a Népszava. A napilap szerint demonstrációjuk kiváltó okai lényegében ugyanazok, mint egy éve, amikor az Uber ellen vonultak utcára a sofőrök.

Tavaly főleg az amerikai hátterű utazásmegosztó start up vállalkozás, az Uber jelenléte csípte a szemüket, ám a cég már kivonult az országból. Ennek ellenére a fekete- és a szürkefuvarok száma változatlanul magas – állítják a tüntetés szervezői, akik már ezen a héten, szerdán elindították volna a megmozdulást, ám le kellett fújniuk az akciót. Ezúttal a Városházát vették volna körbe, de egy közelben zajló építkezés áthúzta a számításukat.

Cifferi Sándor, az egyik szervező elmondta a Népszavának, hogy a főváros vezetőjével szeretnének asztalhoz ülni, annak érdekében, hogy módosítsanak a taxirendeleten, és a feketefuvarok száma csökkenjen. Követelik, hogy az ellenőrzések ne csak a taxisokra terjedjenek ki, hanem az illegálisan személyszállítási tevékenységet végző autósokra is. Állítása szerint jelenleg minden további nélkül lehet Budapesten fehér rendszámmal taxizni, úgy, hogy egyáltalán nem kell tartani a szankcióktól.

A taxishiénák kiszűrését is segítheti az online pénztárgéprendszer – mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az MTI-nek. Magyarázata szerint a revizorok a rendszám beütésével laptopjukról azonnal ellenőrizhetik, hogy a gépjármű tulajdonosa bejelentett adózó-e, rendelkezik-e online pénztárgéppel. Felidézte a legutóbbi akciót, amikor a revizorok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren várakozó, vélhetően hiénataxisok kocsijába ültek próbaútra. Az ellenőrzésre kiválasztott taxisok nyugtát nem adtak, viszont minden esetben a valós viteldíj többszörösére rúgó tarifát számoltak fel. A vizsgált sofőrök jelentős részének nem volt budapesti taxizáshoz szükséges engedélye, ezért a BKK jelzése alapján a BRFK a rendszámukat levette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.