Iványi örül is, meg nem is

Egyik szemem sír, a másik nevet – reagált Iványi Gábor az Emberi Jogok Európai Bíróságának mai ítéletére.

MN
2017. 04. 25. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyik szemem sír, a másik nevet: egyrészről tiszta szívből örülünk annak, hogy a három éve elkezdett strasbourgi eljárás ezennel véget ért és a mai ítélet értelmében várhatóan idén év végéig a magyar állam átutalja a MET-nek a megítélt összeget – írta Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője. Hozzátette: A mi „sikerünk” a többi zsidó, keresztény és más vallású, jogfosztott egyházak számára is bátorítás lehet: van értelme küzdeniük a jogaikért.

Mint arról beszámoltunk, az Emberi Jogok Európai Bírósága az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést és 2250 euró perköltséget ítélt meg.

– A Strasbourgban részben megnyert perünk eredményeként a magyar állam kifizeti az elmúlt években visszatartott egyszázalékos felajánlásokat, elismerve az alkotmánysértést. Ugyanakkor továbbra is a senki földjén vagyunk, mert a technikai számunkat, az egyházi státuszunkat továbbra sem kaptuk vissza, a jövőnk bizonytalan – hívta fel a figyelmet a döntés kapcsán Iványi. Hiába rendelkezik ugyanis jogerős bírósági ítélet arról, hogy a státuszától megfosztott MET számára egyházként is felajánlható a személyi jövedelemadó egy százaléka, az adóhatóság törvénysértő módon jár el, amikor nem teszi lehetővé az elektronikus bevallásban való átutalást – fejtette ki.

Majd leszögezte, ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban nem hoz számukra kedvező döntést, akkor újból a strasbourgi bírósághoz fordulnak, mindaddig, amíg a kormányzat nem kezd el törvénytisztelő módon viselkedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.