Jávor és Szőcs: Legyen önálló jogalany a Balaton!

A kezdeményezést a Védegylet és Ujhelyi István is aláírta.

MTI
2017. 04. 22. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott felhívást mások mellett a Védegylet Egyesület, Jávor Benedek (Párbeszéd) és Ujhelyi István (MSZP) EP-képviselő, Szőcs Géza volt államtitkár írta alá.

A felhívás célja a legjelentősebb európai tavak és folyók alapvető jogainak elismerésére minden európai országban, jogharmonizációt hozva a kérdésben. „Saját életfeltételeink biztosításán túl azért is fontos ez, mert emberhez igazán méltó életet csak világunk alapvető értékeit tisztelve élhetünk” – írták.

A kezdeményezők szerint a nemzetközi folyónak számító Dunával szemben a Balaton esetében elegendő Magyarország szuverén közjogi aktusa, hogy az indiai Gangesz és az új-zélandi Whanganui folyó után Európában itt legyen az első hasonló példa, amivel a világon először ismerhetnék el egy tó mint ökoszisztéma önálló jogalanyi státuszát – fogalmaz a felhívás.

„A fenntartható gazdálkodás emlegetése mindaddig jámbor óhaj marad, amíg szükséges jogi alapjait meg nem teremtjük” – áll a felhívásban, amely kitér arra is, hogy a vizek integritását a földi élet megmaradása szempontjából nyilvánvaló prioritásként kellene kezelni.

A felhívást szintén aláíró Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője az MTI-nek kifejtette, jogalanyiság nélkül nincsenek jogok, semmibe vehető bárki és bármi. Ha egy tó jogalany lehet, onnan kezdve keletkezhetnek mindenféle jogai, ami komoly szemléletváltást hozhat – tette hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.