Jelentés: Orbán egyre szorosabbra fogja a médiát

Magyarország a 71. helyen áll a 2017-es sajtószabadság-index alapján.

MTI
2017. 04. 26. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RSF 180 országot felsoroló listáján Magyarország a 71. helyen áll. Összesen ötven országban szabad a sajtó, jellemzően észak-amerikai és európai országokban, de Ausztrália és Dél-Afrika is ide tartozik.

A szervezet úgy fogalmaz, hogy az „igazságon túli, a propaganda és a szabadságjogokat elnyomó korszakba érkeztünk, különösen a demokráciák”. Az RSF idei indexe azt tükrözi: fennáll annak a veszélye, hogy kritikus ponthoz érnek azok az országok, különösen a vezető demokráciák, ahol sajtószabadság van. Mutatójuk már az előző években kezdett csökkenni, és most nagyobbat esett, mint valaha, miközben látszólag semmi sincs, ami megállíthatná ezt a folyamatot – írja az RSF.

A sajtó felügyeletét célzó megszállottság és a források bizalmasságához fűződő jog csorbítása hozzájárult az index folytatódó csökkenéséhez sok, korábban jellemesnek mondott országban. Az RSF hangsúlyozza jelentésében, hogy a médiaszabadság romlása különösen érzékelhető az európai demokráciákban, és még a legjobbak, a hagyományosan az élbolyba tartozó észak-európai országok is néhány helyet visszaestek: Hollandia hármat lépett lejjebb, Finnország pedig kettőt, s ezzel el is veszítette hat éve tartó elsőségét. Ezzel együtt a médiaszabadság megsértését jelző index Európában még mindig a legalacsonyabb, jóllehet öt év leforgása alatt jelentősen, 17,5 százalékkal nőtt.

Az RSF szerint Donald Trump hatalomra kerülése az Egyesült Államokban, illetve a brexitkampány Nagy-Britanniában azzal járt, hogy csúnyán elverték a port a médián, rendkívül ártalmas médiaellenes vita bontakozott ki, amely belesodorta a világot „az igazságon túli, hamis hírek és dezinformációk korszakába”.

A sajtószabadság mindenütt csorbult, ahol „tekintélyelvű erősember-modell diadalmaskodott”. Ezzel összefüggésben említi a szervezet azt, hogy „Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa” hét helyezést zuhant az idén. „A lengyel kormány – miután propagandaeszközeivé változtatta a közszolgálati rádió- és tévéállomásokat – megpróbálja pénzügyileg megfojtani azokat a független újságokat, amelyek ellenezték a reformjait” – írja az RSF.

Az elvetélt puccs utáni Törökország is lejjebb került négy hellyel, a tekintélyelvű rezsimek táborába csúszott, és a sajtóban alkalmazottak „legnagyobb börtönévé” vált.

Oroszország szilárdan tartja magát a 148. helyen a lista vége felé.

„Az ütem, amellyel a demokráciák közelednek a fordulóponthoz, riasztó mindazok számára, akik tisztában vannak azzal, hogy amennyiben a sajtószabadság nincs szavatolva, nem garantált semmilyen más szabadság sem” – figyelmeztetett Christophe Deloire, a szervezet főtitkára.

A Magyarországra vonatkozó fejezetben a szervezet azt írja, hogy Orbán Viktor 2010 óta folyamatosan fogta szorosabbra a médiát. Tavaly októberben „az Orbán-rezsim elkönyvelte legnagyobb pontszerzését, miután felfüggesztette Magyarország legbefolyásosabb napilapjának, a Népszabadságnak a nyomtatott és online kiadását”.

A szervezet úgy fogalmaz, hogy Magyarországon tavaly novemberben a regionális lapok legnagyobb kiadóját, amely akkoriban a sajtópiac több mint ötven százalékát birtokolta, eladták egy cégnek, amely szoros kapcsolatokat ápol a kormányzó Fidesszel, és amelyet a miniszterelnök egyik legközelebbi tanácsadója tart ellenőrzése alatt. Az RSF kitér arra, hogy a Figyelő gazdasági hetilapot „egy gazdag üzletasszony, a miniszterelnök közeli bizalmasa szerezte meg”.

Az RSF sajtószabadság-térképén 180 ország közül 72-t tüntettek fel piros, illetve fekete színnel mint „súlyos” vagy „nagyon súlyos” helyzetűt. Ide sorolja a szervezet Kínát, Oroszországot, Indiát, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia és Közép-Amerika szinte minden országát és Afrika országainak kétharmadát.

A múlt évhez hasonlóan a skandináv országok (Norvégia, Svédország, Finnország és Dánia) találhatók az élbolyban, míg leghátul kullog Eritrea és Észak-Korea, ahol – írja az RSF – „akár egy külföldi rádió hallgatása miatt is egyenesen koncentrációs táborba” kerülhet az ember.

A közép-európai térség országai közül az RSF listáján Ausztria a 11., Szlovákia a 17., Csehország a 23., Szlovénia a 37., Románia a 46., Lengyelország az 54., Szerbia a 66., Horvátország pedig a 74. helyen áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.