Ki kell adni a 16 milliárdos Exim-pályázat adatait

Schiffer András nem jogerősen nyert a Rogán ismerőseit megbízó állami bankkal szemben.

Lándori Tamás
2017. 04. 05. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék szerint is közérdekből nyilvánosak mind a nyertes, mind a vesztes pályázatok, melyek az állami Eximbank 16 milliárdos vagyonkezelői pályázatára érkeztek, és amelyek kiadásáért Schiffer András még képviselőként indított pert. Jakabosné Németh Monika bíró ezért – első fokon – az adatok átadására kötelezte az alperest.

A 2015-ös tender nyertese egyébként az a GB & Partners volt, amely Rogán Antalhoz több szálon – fia mostohaapján, valamint Pasa parkbeli szomszédján keresztül – köthető.

Az alperes pénzintézet eleinte megtagadta az LMP-s politikus adatigénylését. Később, a per során már hajlandó volt kiadni a nyertes pályázati anyagot, de csak egyes részek kitakarásával – arra hivatkozva, hogy az üzleti titkokat és a magánszemélyek személyes adatait védik.

A vesztes pályázók aktáinak kiadását ugyanakkor végig megtagadták. Schiffer szerint azonban épp a pályázati mátrixból és a vesztesek pályázatából derül ki, hogy miért pont a GB & Partnerst hozták ki nyertesnek a bírálók.

A pernyertes jogász emlékeztetett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó exporthitelbank vagyonának kezelésére kiírt pályázat a kezdetektől gyanús volt,

olyan feltételeket tartalmazott ugyanis, amelyek a megbízáshoz nem kapcsolódnak szorosan.

Ez már akkor felvetette annak gyanúját, hogy a Szijjártó Péter által felügyelt intézmény a fideszes kegyencekre formálta a tendert, hogy közpénzből tömhesse ki őket – vélekedett Schiffer András a tárgyalás után. 

Hozzátette, bár időközben távozott az Országgyűlésből, fontosnak érezte, hogy ezt a pert végigvigye.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.