Királyi zálogházat vehet Lázár minisztériuma

Műemléki védettséget adott egy ferencvárosi saroképületnek a Miniszterelnökség: innen már csak egy lépés az állami felvásárlás.

MN
2017. 04. 07. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy több mint 4500 négyzetméteres ferencvárosi ingatlanra vetett szemet a kancelláriaminiszter: Lázár János kormányhatározatban adott műemléki védettséget a Lónyai utca 30-32. és a Kinizsi utca 12. szám alatti épületnek. Egyben azt is leszögezte, hogy az államnak elővásárlási joga van az épületre – mindez a péntek este megjelent Magyar Közlönyből derül ki.

Az L alakú, klinkertéglás homlokzatú saroképület 1901 és 1903 között épült, Révész Sámuel és Kollár József tervei alapján, és évtizedeken át a Magyar Királyi Központi Zálogház központja volt. Később a BÁV fióktelepeként funkcionált, mígnem 2007-ben megvette a hárommillió forintos tőkével jegyzett, „szállodai szolgáltatásokat” nyújtó Catalonia Hungary Kft. amely információnk szerint jelenleg is az üresen álló saroképület tulajdonosa.

A korábbi tervek szerint az épületet szállodává alakították volna – erre utal a Ferencvárosi Főépítészi Iroda 2008-as összefoglalója is, ami már akkor komoly turisztikai fejlesztéseket sejtetett a kerületben.

A kormányhatározatban nem szerepel, hogy az állam, illetve a Miniszterelnökség mennyiért venné meg az ingatlant, hogy erről a tervükről értesítették a jelenlegi tulajdonost, és az sem egyértelmű, hogy mi a későbbi tervük az épülettel. A Lónyay utcában a piaci ingatlanárak mindenesetre tavaly év végén elérték a négyzetméterenkénti 600-620 ezer forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.