Lánczi: A corvinusosok nem politizálhatnak az intézmény nevével

Eközben kilépett egy professzor a Corvinus tudományos tanácsából.

MN
2017. 04. 10. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb körlevelet küldött Lánczi András, a Corvinus rektora, valamint Pavlik Lívia, az intézmény kancellárja az egyetemen dolgozóknak. Ebben a múlt heti, szerintük „félreérthető” levelüket próbálják magyarázni – írja az Index.

„A visszajelzésekben felmerült kérdések fontosak, jól mutatják egy közösségben a szabadság és a felelősség viszonyának összetettségét” – fogalmaztak a körlevélben. – Az egyetem vezetői kiemelten fontosnak tartják az egyetemi polgárok közéleti véleménynyilvánításának szabadságát, de az egyetem közösségének tagjai »egyéni – ennek megfelelően sokszínű és eltérő – állásfoglalásaik során« a személyes véleményüket nem tüntethetik fel a közösség és az intézmény hivatalos véleményeként” – teszik hozzá.

Múlt kedden, épp a CEU-törvény elfogadásának napján egyébként Lánczi körlevélben azt írta, „az egyetemi polgárok kötelessége az egyetem jó hírnevének a megőrzése és ápolása, valamint elvárás, hogy a nyilvános szerepléseik során tartózkodjanak világnézeti és politikai preferenciáik megjelenítésekor az egyetemre való hivatkozástól”.

Ugyancsak hétfőn derült ki, hogy a Corvinus tudományos tanácsából kilépett Kőszegi Botond, a CEU közgazdaságtan tanszékének professzora, az MTA doktora, Yrjö Jahnsson-díjas közgazdász. A Corvinusosok a CEU-ért nevű Facebook-csoportban is közzétett levelében azt írta, az utóbbi napokban személyesen tapasztalta, hogy sok corvinusos diák és oktató fél az egyetemen belüli megtorlástól a CEU melletti kiállása miatt.

„Egyértelmű, hogy ezt a félelmet részben az egyetem vezetősége keltette, és amikor nyilvánvalóvá vált, nem tett komoly lépéseket az enyhítésére. Ilyen körülmények között nem tudok a TT tagja maradni. Az utóbbi években rengeteg értelmes és érdekes diákkal és oktatóval ismerkedtem meg a Corvinusról. Szaktudásom, érdeklődésem és időm függvényében továbbra is szívesen tartom a szakmai kapcsolatot kutatókkal, tartok előadásokat diákoknak, és részt veszek konferenciákon. De a döntéshozatalban nem veszek részt” – fogalmazott.

Korábban egyébként óvatos véleményt fogalmazott meg a Budapesti Corvinus Egyetem részéről Lánczi András rektor, a Századvég Alapítvány elnöke. A két intézmény egy nappal a törvénymódosítás benyújtása előtt kötött együttműködési megállapodást, abban bíznak, hogy ezt a jövőben mindkét egyetem hasznára meg tudják valósítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.