Lázár az NFM-nek: van egy határ, amit nem lehet átlépni

Dühöng a kancelláriaminiszter a szerinte előkészítetlen és túlárazott tram-train miatt: keményen üzent a fejlesztési tárcának.

MN
2017. 04. 27. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért nem készítette elő megfelelően a tram-train-beruházást a fejlesztési minisztérium Lázár János szerint, mert úgy volt vele: Lázár miatt így is, úgy is megcsinálják – mondta szerdán a Délmagyarnak adott exkluzív interjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vásárhely és Makó térségének országgyűlési képviselője. Az már biztosnak tűnik: ha lesz is tram-train, legalább másfél évet csúszik az átadása.

Lázár emlékeztetett, a  tram-train Szeged ötlete volt, tőle vette át Vásárhely – és nyolcévnyi munka után állították össze azt a megvalósíthatósági tanulmányt, ami szerint 23,5 milliárd forintból kivitelezhető a két várost összekötő kötöttpályás vonal, amin Stadler-gyártású hibrid, részben elektromos, részben dízelüzemű villamosok járnának.

A kancelláriaminiszter szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV előkészítési hibái miatt történhetett meg, hogy a projekt tervezett költségei végül 48,5 milliárdra drágultak – ebből a pedig a megvásárolni kívánt 8 tramtrain ára 10 milliárd forintról 16 milliárdra emelkedett.

Az NFM szerint ők szabályos közbeszerzést alkalmaztak, a Stadler pedig jelezte, komolytalanok Lázár állításai, hiszen a járművek csak 16 százalékkal lettek drágábbak az először becsült értékekhez képest.

Lázár Jánost ez azonban nem hatja meg: mint mondta, ilyen áron nem kell a tram-train- projekt, mivel ők nem egy presztízsberuházást, hanem reális értékű fejleszést akarnak, ráadásul egy tavalyi kormányrendelet értelmében 30 százalékos drágulás felett még a kabinet sem bólinthatna rá egy beruházásra.

A kancelláriaminiszter tíz kérdést tett fel a témában a fejlesztési tárcának:

Lázár indulatait jelzi, hogy az interjúban tőle szokatlan élességgel figyelmeztette az érintetteket: „Létezik egy határ, amit nem lehet átlépni. Senkinek sem. Ha én nem léphetem át, akkor más se. Ezt tekinthetjük üzenetnek is, minden irányba.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.