Lex CEU: a törvény módosítására vennék rá Orbánt

A nemzeti konzultáció is napirenden lesz az Európai Néppárt ülésén.

MN
2017. 04. 29. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt frakciója zárt ülést tart, hogy rávegye Orbán Viktort a CEU ellen hozott törvény módosítására. Az elnökség arra fogja kérni a magyar miniszterelnököt, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül hozza összhangba a felsőoktatási törvényt az uniós szabályokkal – közölte korábban a Bruxinfóval a Néppárt szóvivője. A Politicónak annyit tett még hozzá, hogy ha nem, akkor „szankciók lesznek a terítéken”.

Az elnökségi ülésen valószínűleg a Brüsszel megállítására felszólító nemzeti konzultáció és a civiltörvény is napirenden lesz.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető nyilatkozott az ülés előtt. Maria Udrescu, a La Libre Belgique újságírója így idézte a Twitteren: „A magyar kormány javaslata elfogadhatatlan. A tudomány szabadsága alapvető fontosságú.\"

Korábban felvetődött a kérdés, hogy a Néppárt vajon kizárja-e szombaton a Fideszt. Az Index egy néppárti forrástól úgy tudja, ehhez nem lenne meg a többség, és nem is lesz erről szó, bár minden eddiginél többen hajlanának a magyar kormánypárt kidobására.

Orbán Viktor miniszterelnök látszólag nem aggódik. Szokásos péntek reggeli interjújában ugyanis a néppárti elnökségi ülés kapcsán csak annyit mondott, hogy az egy párttalálkozó, és ennek nem is tulajdonít nagyobb jelentőséget.

Az egyeztetésre magas rangú, néppárti uniós tisztviselőket is meghívtak, például Donlad Tuskot és Jean-Claude Junckert.

Az ülés után brexit témájú EU-csúcs lesz majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.