Lex CEU: Amerikai szenátorok üzentek Orbánnak

„A törvény veszélyezteti a tanszabadságot” – hangsúlyozták.

MTI
2017. 04. 21. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátorok Chris Murphynek, Connecticut állam demokrata párti szenátorának vezetésével aggodalmukat fejezték ki a magyar parlament által a közelmúltban hozott felsőoktatási törvénymódosítás miatt, mert az szerintük veszélyezteti a tanszabadságot Magyarországon. Hangsúlyozzák, hogy a CEU jelentős szerepet tölt be az Egyesült Államok és Magyarország közötti kulturális és tudományos kapcsolatok előmozdításában.

„A CEU Európa egyik legrangosabb egyetemévé vált, ami új lehetőségeket és tekintélyt szerzett a magyar állampolgároknak. A törvény veszélyezteti a tanszabadságot és nincs tekintettel az egyetem és a magyar társadalom nagy múltú kapcsolatára” – áll a szenátorok levelében.

„Ahelyett, hogy a kétoldali kapcsolatokat fejlesztő felsőoktatási intézményeket zárnánk be, inkább együtt kellene működnünk ezek megerősítésében, és elérhetővé kellene tennünk őket minél több ember számára. Mindezen túl attól tartunk, hogy a törvény általában veszélyezteti a felsőoktatási intézményeket és a tanszabadságot Magyarországon. Arra kérjük önt, hogy a CEU-val közösen találjanak olyan megoldást, amely biztosítja, hogy az egyetem továbbra is az európai felsőoktatás egyik fontos központja és az országaink közötti értékes kapocs maradhasson” – írták.

A szenátorok rámutatnak arra, hogy a törvény olyan kivételeket tartalmaz a magyarországi nemzetközi egyetemek működésére vonatkozóan, amelyek teljesülnek a CEU-n kívüli mind a 27 egyetem esetében, így szerintük a jogszabály kizárólag a CEU-t veszi célba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.