Lex CEU: az LMP beperli az Oktatási Hivatalt

Az ellenzéki párt szerint a hivatal kétségbeesetten falaz a kormánynak.

MN
2017. 04. 25. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Oktatási Hivatal (OH) kétségbeesetten falaz a kormánynak, de éppen a titkolózásával ismeri el, hogy semmilyen vizsgálat sem alapozta meg a CEU ellehetetlenítését célzó felsőoktatási törvény módosítását, ezért az LMP jogi úton rendezné a kérdést” – írta közleményében az ellenzéki párt.

Az LMP emlékeztet: Palkovics László március 29-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az OH mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata alapján több felsőoktatási intézmény működik szabálytalanul Magyarországon, ezért „a vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt”.

Az ellenzéki párt kikérte a vonatkozó vizsgálati anyagot, de a hivatal először 15 nap hosszabbítást kért a munkatársak leterheltségére hivatkozva. Most pedig azzal állt elő, hogy a kért adatok döntés-előkészítő adatok – jegyezte meg a párt. Hangsúlyozták: az LMP adatkérése miatt az OH még közleményt is kiadott vasárnap hat, többségében januárban hozott határozatról, melyeket papíron létező külföldi egyetemek működési engedélyének visszavonásáról hoztak.

Az LMP szerint az OH ezzel beismerte, hogy Palkovics László hazudott akkor, amikor azt mondta, hogy a vizsgálat alapján módosították a felsőoktatási törvényt. Az OH szerint ugyanis a vizsgálat még nem zárult le, így nem is létezik a vizsgálat megállapításait összegző anyag – írták a közleményben. Az LMP úgy véli, a CEU számára teljesíthetetlen feltételek előírását semmilyen vizsgálat sem alapozta meg, az OH pedig aktívan közreműködött egy egyetem elleni politikai lejárató akcióban. Az LMP feljelentést tesz az ügyben – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.