Lex CEU: megbízottakat küld az amerikai külügy Budapestre

A magyar külügyminisztérium nem tud amerikai delegáció érkezéséről.

MN
2017. 04. 07. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ma reggel kaptam egy üzenetet, hogy az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten” – mondta az Egyesült Államokban tartózkodó Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektor-elnöke a The Chronicle of Higher Education című oktatási szaklapnak csütörtökön. A nyilatkozatra a Hvg.hu hívta fel a figyelmet.

A megbízottak kifejezetten a CEU miatt érkeznek, de arról nincs szó a miniinterjúban, hogy kik, hányan, és pontosan milyen feladattal.

Ignatieff azt mondta, hogy „egy kis továbbképző egyetem egy Orbán és Európa közti, valamint egy Orbán és Amerika közti geostratégiai harc közepén találta magát, túszként”. A rektor szerint a kialakult helyzetben az amerikai kormány támogatása megingathatatlan, ami hatással volt az európai reakciókra is, az USA támogatása miatt már Európában is kevésbé óvatosak a CEU ügyével kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy a Trump-adminisztrációtól nagyobb támogatást kap-e, mint az Obama-kabinettől kapott volna, a rektor nem válaszolt, annyit azonban elárult: „Úgy gondolom, helytelen Orbán feltevése, hogy a Trump-kormányt nem érdekli majd, ha egy amerikai intézményt támadnak”.

A magyar külügyminisztérium nem tud arról, hogy az amerikai külügy megbízottakat küld Budapestre, kifejezetten a CEU miatt – közölte az Atv.hu kérdésére a tárca. A minisztérium hozzátette: ha ilyenről hivatalosan információt kapnak, gondoskodni fognak a küldöttség megfelelő szintű fogadásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.