Magomed: Nem vagyok Robin Hood – Ungváryval vitázott a csecsen a Hír TV-ben

Az üzletember bocsánatot kért Komáromy Gergelytől, forrófejű volt. Most már állítólag szent a béke.

MN
2017. 04. 24. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem, nem akartam megütni” – cáfolta a Hír TV Newsroom című műsorában Magomed Daszajev, a csecsen, hogy bántalmazni akarta Komáromy Gergelyt, miután az aktivista megdobálta vízfestékkel a Szabadság téren álló szovjet emlékművet.

A Magyarországon élő csecsen vállalkozó ugyan elismerte, arról írt kommentben, hogy meg kell leckéztetni és meg kell nyomorítani Komáromyt, de dühét azzal magyarázta, hogy nagyon feldúlta az aktivista akciója. Azt is elismerte, hogy fenyegető üzenetet küldött Komáromynak, de az aktivista szerinte már jóval azelőtt sajnálkozott a tette miatt, hogy elolvasta volna az üzenetét. Daszajev szerint tisztázták Komáromyval a dobálásos esetet, s mint kiderült, az aktivista sajnálatát fejezte ki az akció miatt. Szerinte ha Komáromy a kormány ellen akar tüntetni, akkor nem a szovjet emlékmű lefestése volt a legmegfelelőbb választás a tiltakozására.

„Nem vagyok Robin Hood, nem szaladgálhatok mindenki után, de ez a videó érzékenyen érintett, mivel a dédapám elesett a háborúban” – jelentette ki Daszajev, hozzátéve, hogy már bocsánatot kért Komáromytól és olyan jó viszonyt ápolnak, hogy már a csetelésben is „Hey, Brother”-rel köszönti őt az aktivista, ráadásul tervezik, hogy söröznek egyet együtt.

A zárt Facebook-csoportban kommentelő nagykövetségi dolgozóról Daszajev azt mondta, nem ismeri, csak beszélgettek. Ugyanakkor számonkérte tőle, hogy az orosz nagykövetség miért nem reagál az esetre. Mint utóbb kiderült, azért nem léptek az ügyben, mert a magyar hatóságok már intézkedtek.

Ungváry Krisztián történész kérdésére, hogy Daszajev vizsgálta-e Komáromy motivációját, azt válaszolta, nem kutakodott azután, hogy mi célból dobta meg Komáromy az emlékművet. Amikor a csecsen tudomására jutott a valódi indíték, Daszajev kellemetlenül érezte magát, de a videó elkészítésében szerinte Komáromy is érdekelt volt.

Ungváry szerint tisztázni kell, hogy a szovjet emlékmű orosz szemszögből a nagy honvédő háború szimbóluma, de innen nézve a sztálinista rezsim, az elnyomás jelképe. Daszajev szemében azonban ez a háborúra való emlékezés jelképe is, azoké, akik a nácizmus ellen harcoltak, az ő emléküket így megsérteni nem korrekt. Daszajev és Ungváry ugyanakkor másképp látják a második világháború kitörését is. Ungváry arról beszélt, hogy Hitler és Sztálin szövetkeztek, hogy megtámadják Európát, míg Daszajev azt állította, a nácik rátámadtak az oroszokra, ő nem hallott Hitler és a Sztálin szövetségéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.