Már majdnem kétezren kapnak kiemelten magas nyugdíjat

Egy szocialista képviselő azt kifogásolja, hogy rohamosan nő a különbség a régi és új nyugdíjak közt.

MN
2017. 04. 16. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen, tavaly már majdnem kétezren kaptak 300 ezer forintot meghaladó nyugdíjat Magyarországon – derült ki Rétvári Bence államtitkár válaszleveléből, amelyet Korózs Lajos szocialista képviselő írásbeli kérdésére küldött. Az ilyen nagy összegű nyugdíjat kapóknak az adatok szerint átlagosan 44,1 év munkaviszonyuk van.

A képviselő ennél sokkal részletesebben – 50 ezer forintonként, sávosan – szerette volna megismerni az adatokat, de egyelőre meg kellett elégednie az összesített adatokkal. Az úgynevezett nyugdíjplafont (ezzel együtt a nyugdíjjárulék-fizetés felső határát is) 2013-ban törölték el, azóta így alakult a 300 ezer forint feletti összeget kapó nyugdíjasok száma:

2014 – 674 fő;
2015 – 923 fő;
2016 – 1944 fő.

Korózs a kérdésben azt állította, hogy a kormány politikája miatt „rohamosan nő a régi és az új nyugdíjak közötti különbség”, Rétvári viszont azt magyarázza az Eurostat adataira hivatkozva, hogy emelkedett az úgynevezett aggregát bruttó helyettesítési ráta, vagyis a nyugdíjasok ma már csaknem a 70 százalékát (2016-ban 67 százalékát) kapják annak az összegnek, amit aktív éveikben kerestek, míg ez „a szocialista kormányzás mélypontján” mindössze 54 százalék volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.