Megdőlt az országos hidegrekord, káosz alakult ki az utakon

Több mint kétszázan ragadtak fent a galyatetői hotelben. Péntekre visszatér a tavasz.

MN
2017. 04. 20. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdőlt a nappali országos hidegrekord: április 20-án ilyen alacsony maximumhőmérsékletet még nem mértek – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Kékestetőn 1969-ben 0,2 fokot regisztráltak, míg csütörtökön a Kékestetőn mindössze -2,7 fok volt a legmelegebb délutáni órákban.

A viharos szél veszélye miatt továbbra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében. Veszprém megyében hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az OMSZ azt írta, az északi szelet kísérő legerősebb széllökések csütörtök estig a Dunántúlon és északkeleten több helyen meghaladják az óránkénti 70 kilométert. Csütörtök estig vegyes halmazállapotú csapadékra – esőre, havas esőre, hóra – lehet számítani, a magasabban fekvő helyeken leginkább havazás várható.

Hegyeinkben olyan hóréteg alakult ki, amilyen a télen egyszer sem. A magasabban fekvő települések közül Bakonybél-Somhegypusztán, Sopron-Brennbergbányán is több mint 30 centiméteres, Bükkszentkereszten 40 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. Az alacsonyabban fekvő települések közül is több helyen megmaradt a hó, például Kőszegen 10 centiméteres hóréteget is mértek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának helyzetképe szerint országszerte több út is járhatatlan a hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt mellékúton, Heves megyében négy útszakaszon – köztük a 24-es főút Mátrafüred és Parádsasvár közötti szakaszán – nem lehet közlekedni. Baranya megyében Hosszúheténynél a 6541-es úton kell forgalomkorlátozásra számítani.

Kitértek arra is, hogy Vas megyében több településen nincs áramszolgáltatás. Ezeken a településeken folyamatos a rendőri jelenlét a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében – írta a rendőrség.

A miskolci székhelyű Északerő Zrt. csütörtökön az MTI-vel közölte: életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen. A Zempléni-hegységben több alsóbbrendű közút járhatatlan a kidőlt és a nagy tömegű hó súlya alatt megroskadt fák miatt. A Bükkben „talán még ennél is rosszabb helyzet”: több település – Ómassa, Lillafüred, Répáshuta és Bükkszentkereszt – személyautóval megközelíthetetlen, áram és mobiltérerő sincsen.

A társaság közlése szerint sok munkatársuk dolgozik az élet- és balesetveszélyes helyzetek felszámolásán, a károk felmérését csak az időjárás enyhülése, a veszélyhelyzetek megszüntetése után tudják megkezdeni. A zord időjárás miatt a lillafüredi kisvonat nem közlekedik.

Szerdán a Pilisi Parkerdő Zrt. ugyancsak arra kért mindenkit, hogy a napokban ne menjen magasabban fekvő erdőterületekre, mert a hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlanak, kidőlhetnek, eltörhetnek. Ez a figyelmeztetés a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira érvényes.

Az Index azt írja, több mint kétszázan ragadtak fent a galyatetői hotelben. Nem tudják, pontosan mikor jutnak ki, de nincs pánik. A tudomásuk szerint jelenleg aki csak tud, azon dolgozik a hegy lábánál, hogy járhatóvá tegyék az utat a hotelhez.

A Mátrában lehullott jelentős mennyiségű hó járhatatlanná tette a 24-es számú főutat, ezért a mátraházi Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtószóvivője az MTI-vel közölte: a rendkívüli időjárással összefüggésben csütörtök délután öt óráig csaknem ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat. Villanyvezetékekre és egyéb közművekre dőlt fák, leszakadt faágak, a viharos szélben megrongálódott épületek, balesetek, elakadt autók adtak munkát a tűzoltóknak – sorolta Hajdu Márton. Közlése szerint még mindig van néhány nehezen megközelíthető település, az ott élő embereket a katasztrófavédelem ellátta élelmiszerrel, illetve ahol erre szükség volt, a betegeket gyógyszerrel. Ugyanakkor országszerte még mintegy 22 ezer fogyasztási helyen nincs áramszolgáltatás – tette hozzá.

Péntekre jelentősen javul az idő: gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +2 fok körül alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű. A hétvégén már átlagos áprilisi időre számíthatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.