Mindenki Ádert kérleli, ne írja alá a lex CEU-t

Egymást érik a tiltakozó levelek, mindenki a köztársasági elnöktől várja, hogy lépjen fel a CEU-ért.

MN
2017. 04. 06. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mások mellett 146 erdélyi magyar értelmiségi küldött nyílt levelet Áder János köztársasági elnöknek, amelyben azt kérik, ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását, amely lehetővé tenné a Közép-európai Egyetem megszüntetését. „Az 1990-es rendszerváltást követő időkben a Közép-európai Egyetemről hazatérő fiataljaink hasonló értéket képviselnek az erdélyi magyar társadalomban” – írják a nyílt levélben.

Maga a CEU vezetése is Áder Jánoshoz fordult, és azt kéri az államfőtől, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény előzetes normakontrollját, tekintettel a törvény által felvetett súlyos alkotmányossági aggályokra. „Alapos jogi elemzés után a CEU kijelenti, hogy a törvénymódosítás számos ponton ellentétes Magyarország alaptörvényével, ugyanakkor a törvényhozó a törvényalkotási folyamat során előírt szabályokat sem tartotta be” – közölték.

Levelekkel kezdi bombázni Áder János hivatalát a több mint ezerötszáz tagú Magyar Lobbi nevű csoport is. Az Egyesült Államokban élő magyarokból álló lobbicsoport – amely korábban azt próbálta elérni, hogy George Patakit nevezzék ki budapesti amerikai nagykövetnek – alapítója, Lipták Béla erre szólította fel a tagokat.

Az amerikás magyar levélírók közt van Jankó Béla, aki 1956-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetem forradalmi bizottságának diák képviselője volt. Ő is azt kéri, Áder küldje az Alkotmánybírósághoz a törvényt, mert „csak ezzel mentheti meg a szabadság méltóságát”.

Ugyancsak a köztársasági elnökhöz fordult Barabási Albert László világhírű fizikus és hálózatkutató, az MTA külső tagja. Azt írta, a törvénymódosítás „messze ellentmond a magyar nemzet tudományba és oktatásba vetett hitének és büszkeségének”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.