Most afgán marihuána érkezik a „balkáni úton”

Három hónap alatt több mint negyedmilliárd forint értékű füvet foglaltak le a röszkei átkelőn.

Fekete Gy. Attila
2017. 04. 01. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb több tízkilós marihuánaszállítmányt állítottak meg a magyar vámosok és rendőrök a magyar–szerb határon. Szerda este egy szerb férfi próbált meg Röszkénél több mint 62 kilogramm drogot becsempészni az országba autója utánfutójába rejtve. A rendőrség csak most hozta nyilvánosságra az esetet. A vámosoknak az tűnt fel, hogy az utánfutó peremére első ránézésre funkció nélküli merevítő szegélyt szereltek. A láthatóan friss átalakítás láttán szétcsavarozták az utánfutót. A padozatból 119 csomagban összesen 62,4 kiló marihuána került elő. Piaci értéke mintegy 124 millió forint lehet.

Ez volt az idén az ötödik nagy drogfogás a röszkei átkelőn. Bár a rendőrség nem válaszolt kérdéseinkre, más forrásokból úgy tudjuk, a szállítmányokat nagy valószínűséggel mind a Közel-Keletről szállították a Balkánra, és a szállítmányok zömét a nyugat-európai piacokra szánták. Kisebb részét vélhetően itt értékesítették volna.

Január 17-én kezdődött a röszkei hatóságok „sikerszériája”. Akkor két macedón férfi autójában találtak 21 csomag drogot az első ülések előtti alvázba rejtve. Megközelítőleg 17 kiló jó minőségű fű került elő a csomagokból, a piaci értékét 34 millió forintra becsülték. Március 5-én egy montenegrói férfi lökhárítója mögül került elő 20 kilogramm – hozzávetőlegesen 40 millió forint értékű – marihuána. Tíz nappal később a határrendészek kábítószer-kereső kutyája, Dolly szagolt ki egy 25,5 kilós szállítmányt egy szerb sofőr kocsijában. A 26 csomag 50 millió forint értékű kábítószert rejtett. Három nappal később egy másik szerb férfi a csomagtartójában kialakított rejtekhelyen 17,7 kilogramm, 35 millió forint piaci értékű drogot próbált átjuttatni a határon.

Három hónap alatt 228 millió forint értékű lefoglalt marihuána – pestiesen szólva – nem semmi. Még akkor sem, ha okkal feltételezhetjük, hogy két nagy fogás között kisebbek, vagy akár ugyanilyen nagyok is átcsúszhattak az amúgy hagyományosan szigorú és hatékony magyar drogellenőrzésen.

Röszkén keresztül vezet már évtizedek óta az Afganisztántól Bécsig, Münchenig vezető nyugat-balkáni út. Régebben elsősorban a hatalmas (olykor a kamionokba rejtett többmázsás) heroinszállítmányokról híresült el ez az útvonal, pedig már a múltban is szállítottak rajta nagy tételben füvet is. Amióta a heroint mindinkább kiszorították a piacról a dizájnerdrogok, maradt a fű.

Még mindig ez a legnépszerűbb kábítószer, bár szintetikus változata is létezik – mindössze ötödébe kerül, mint egy minőségi anyaggal töltött füves cigaretta. Annak ellenére, hogy fűből jelentős a hazai termelés. Különböző rendőrségi források eltérő becsléseket adtak ugyan, de a legtöbben a felére-kétharmadára teszik a piacon a hazai termesztésű marihuána arányát.

Február 7-én Ormosbányán L. H. Dang vietnami állampolgárt és négy társát vették őrizetbe a rendőrök: 1200 tő indiai vadkendert neveltek egy átépített egykori mezőgazdasági épületben. A nyomozók számításai szerint Ormosbányán a banda mintegy 120 kilónyi marihuánát termeszthetett, amelynek a piaci értéke meghaladhatta a 200 millió forintot.

Szigetcsépen és a főváros XXIII. kerületében jóval szerényebb méretben termesztették a drogot. Két férfi mintegy 142 tő vadkendert nevelt fel, de mire nekiláthattak volna a négymilliós bevétellel kecsegtető szüretnek, lecsaptak rájuk a rendőrök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.