Most nem a roma önkormányzat költekezik

A Lezsák Sándorhoz köthető szervezet hozhatja létre a Roma Oktatási és Kulturális Központot.

Horváth Csaba László
2017. 04. 04. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását – derült ki a kormány oldalán megjelent előterjesztésből. A beruházásra összesen 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből 1,6 milliárd forint kedvezményezettje az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft., amit a Népfőiskola Alapítvány hozott létre. Vagyis az a szervezet, amelyet az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor alapított 1990-ben. A nonprofit társaságot azért hozták létre, mert ez a cég vette át a minisztériumi háttérintézmények átszervezése során tavaly megszüntetett Nemzeti Művelődési Intézet feladatait.

A beruházás érdekessége, hogy a Magyar Nemzet információi szerint a központ kialakításában nem vesz részt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). Több cigány politikus is arról számolt be lapunknak, hogy bár tudnak a kulturális központ létrehozásáról, arról nem hallottak, hogy az ORÖ bármilyen szinten is részt vállalna a kialakításában. Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy azt a 900 millió forintot is a nonprofit társaság használhatja majd fel, amit korábban különítettek el a kulturális beruházásra.

Az előterjesztés indoklása szerint egyébként a roma központra azért van szükség, mert Magyarország kormánya – a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban – elkötelezett a roma kultúra támogatása iránt. Mint írták, a magyarországi cigányság a rendszerváltás óta vár egy olyan kulturális intézményre, amely méltó és reprezentatív módon képes feltárni, dokumentálni, bemutatni és életben tartani kulturális sokszínűségét.

Az, hogy a roma önkormányzat várhatóan nem vesz részt a „felzárkóztatási stratégiával összhangban” kialakítandó központ létrehozásában, azért érdekes, mert a kormányzat éppen a felzárkóztatást hozta fel érvként korábban, amikor az ORÖ-t megmentette a csődtől. A kormányzat tavaly 1,3 milliárd forint adósságot vállalt át a cigány szervezettől a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével összeforrt Híd a munka világába program kétes pénzköltései után. Rétvári Bence, a humántárca államtitkára a parlamentben azzal védte a roma önkormányzatot, a kormány számára prioritás, hogy az ORÖ működése megmaradjon, hogy a roma felzárkóztatás jól fusson.

A Roma Oktatási és Kulturális Központ egy belvárosi, leromlott állapotban levő épület korszerűsítésével, átalakításával jönne létre a józsefvárosi Tavaszmező utcában. A központnak az az épület adna helyet, ahonnan rendőrségi felügyelet mellett tavaly kilakoltatták a Horváth Aladár vezette Roma Parlamentet és a Phralipe Független Cigány Szervezetet. A meglehetősen rozoga ingatlanból a hivatalos tájékoztatás szerint azért kellett távozniuk a szervezeteknek, mert életveszélyessé vált.

A humánminisztérium tervei szerint a központ Cziffra György világszerte ismert magyar származású cigány zongoraművész nevét viseli majd. A tárca korábbi közleménye szerint az intézmény összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a hagyományos roma kultúra kincseit, továbbá lehetőséget teremt az alkotóknak a megjelenésre. A programok hiteles képet mutathatnak a nem romáknak a cigányság kultúrájáról, a romáknak pedig biztosítják identitásuk megerősítését. Hozzátették: a központ oktatási tevékenysége minden korosztályt megszólít majd, de kiemelten a gyerekeket és a fiatalokat.

A beruházás ügyében lapunk tegnap próbálta elérni az Országos Roma Önkormányzat vezetését, továbbá az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. illetékeseit, ám lapzártánkig nem jártunk sikerrel. Így egyelőre nem világos, hogy a cigányság számára rendkívül fontos központ kialakításában miért nem vesz részt a romák országos szervezete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.