MSZP: Orbán Európa szegényházává tette Magyarországot

A párt szerint az a „leghatékonyabb fogamzásgátló”, amit a Fidesz kormánya művel.

MN
2017. 04. 01. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gúr Nándor szerint a Fidesznek az ország felemelkedéséről szóló „dumájával” szemben több millió ember számára romlik a helyzet, és nemhogy utolérnénk az európai béreket, de lassan már a romániai bérek alá csúszunk – írja az MTI. Hangsúlyozta, hogy a legjobb demográfiai ösztönzőt az anyagi biztonság és a növekvő bérek jelentenék. Ezzel szemben az a politika, amit a Fidesz, a gazdagok kormánya művel, a „leghatékonyabb fogamzásgátló” Magyarországon – vélekedett az ellenzéki politikus.

Elmondása szerint hét éve romlik az ország versenyképessége, az unió 263 régiójából csupán egy magyar található a középmezőnyben. A többi hat pedig az utolsó egyharmadban helyezkedik el, sőt négyet a 20 legszegényebb között jegyeznek – tette hozzá. Ezt azt is jelenti – mutatott rá Gúr Nándor –, hogy négymillió ember szegénységben él, és még azok fele sem kapja meg a létminimumot a munkájáért, aki dolgozik.

Az uniós források nélkül ma 6-7 százalékkal volna alacsonyabb a GDP, és egyharmadnyival kevesebb beruházás valósult volna meg Magyarországon – emelte ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. adataira hivatkozva.

Ugyancsak szombaton Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: Orbán Viktor Európa szegényházává tette Magyarországot – írja a Hír TV. „A fiatalokat külföldre üldözik, ezzel szétszakítják a magyar családokat. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy kevesebb gyerek születik, mint 2010 előtt. A Fidesz családpolitikája megbukott. A családok már régen nem bíznak a Fidesz–KDNP-kormányban” – közölte.

A demográfiai helyzetet értékelve hangsúlyozta: ma ott tartunk, hogy az elmúlt hét évben már 78 ezer, vagyis minden hatodik magyar gyermek külföldön született. Ugyanakkor a kormányzat a külföldön születettek számát is beleszámítja a statisztikába, és ezek szerint az elmúlt évben 93 100 magyar gyermek született. Ám azt nem teszik hozzá, hogy közülük 14 ezren külföldön – jegyezte meg. Hozzáfűzte: az elmúlt évben így kevesebb mint 80 ezer gyermek született Magyarországon, ami soha nem látott mélypont a születések számát tekintve – tette hozzá.

Mindez az MSZP szerint azt jelenti, hogy a Fidesz családpolitikája megbukott, ugyanis a legnagyobb szegénységi kockázatot ma a gyermekvállalás jelenti Magyarországon. Ezen kíván változtatni az MSZP a Botka László miniszterelnök-jelölt által fémjelzett programjával – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.