Nagykövetekkel találkoztak a Jobbik vezetői

Negyvenöt ország diplomatájával találkozott a nyilvánosság kizárása mellett Vona Gábor.

Katona Mariann
2017. 04. 22. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrásaink azt nem árulták el, mely országok képviseltették, vagy éppen nem képviseltették magukat, de úgy tudjuk, hogy Nyugat-Európából több vendége volt a Jobbiknak, köztük nagykövet is. Ez azért érdekes, mert korábban ezek az országok a meghívás ellenére sem vettek részt a jobbikos rendezvényen, kivéve a németeket, bár ők is csak egy „nem magas beosztású munkatársukkal”. Információink szerint azonban hiába nem ülnek le a Jobbik vezetőjével a nyugati államok, azt azért igyekeztek figyelemmel kísérni, hogy mit történt a találkozón.

A reggelivel egybekötött rendezvény mintegy kétórás volt, nagyjából a felét Vona Gábor helyzetértékelő beszéde tette ki. Úgy tudjuk, a pártelnök hosszan beszélt a 2018-as választásról, a Jobbik esélyeiről, és a diplomatáknak is azt bizonygatta, hogy pártja kormányváltásra képes erő. Elismerte, hogy a közvélemény-kutatások jelenleg nem ezt mutatják, de a tendenciákat figyelve szerinte ők az egyetlen potenciális kihívói a Fidesznek, mert a baloldal már kiszállt a küzdelemből. Szóba hozta a CEU, illetve a tervezett civiltörvény ügyét – amelynek kapcsán a Jobbik nehéz helyzetbe került, hiszen vagy Soros Györgyöt védik, vagy a kormányt. Ennek tisztázása érdekében egyértelművé téve, hogy Soros Györggyel szemben kritikáikkal élnek, de a mostani budapesti helyzet nem is róla, hanem Orbán Viktor hatalomgyakorlásáról szól. A pártelnököt rövidebb beszéddel követte Gyöngyösi Márton, a középpontjában a Jobbik béruniós kezdeményezése állt, amelyhez már sikerült szerezniük hét uniós tagországból is támogatókat.

A nagyköveteknek és diplomatáknak is volt lehetőségük kérdezni; információink szerint ebben a szakaszban felmerült az utóbbi időben itthon a balliberális értelmiség által felvetett, majd a kormány kommunikációjában is megjelenő Jobbik–MSZP-együttműködés. Ezt az elképzelést Vona Gábor ezúttal is kizártnak nevezte. A diplomaták érdeklődtek még a Jobbik és az Európai Unió viszonyáról is, de – mint egy forrásunk mondta – már régen nem arról van szó, hogy szemükre vetnék a korábbi unióellenes retorikájukat, inkább a mostani álláspont érdekelte őket. Reakciójukban a párt vezetői kifejtették, a Jobbiknak van kritikája az Európai Unióval szemben, ugyanakkor jónak tartják, hogy a magyar kormány nagy nyugat-európai államok között is tudna szövetségeseket keresni a magyar érdekek képviseletéhez. Ennek kapcsán azonban a Jobbik elnöke bírálta Orbán Viktort, mert a kormányfő véleményük szerint egészen más politikát folytat itthon és Brüsszelben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.