Nem Dózsa László szerepel az elhíresült ’56-os plakáton

Egyértelmű, hogy Pruck Pál van az ’56-os fotókon, nem pedig Dózsa László – írja a 444.hu.

MN
2017. 04. 10. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősszel tört ki a botrány, hogy az 1956-os emlékévre készített plakátok egyikén Dózsa László színész-rendező neve szerepel az egyik fegyveres fiatal képénél, holott valójában az azóta elhunyt Pruck Pál szerepelt a fotón. Ezt állította régebben ő maga, a családja is, és minden képes bizonyíték is erre utalt – írja cikkében a 444.hu.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékévért felelős kormánybiztos ennek ellenére beleállt a sztoriba, a kormányoldal Pruckot hazug bűnözőnek nevezte, és kitartott amellett, hogy Dózsa László van a fotón, noha Dózsa sztorija rengeteg sebből vérzett, illetve állított már más ügyben is az állítólagos ’56-os hőstetteihez hasonlóan meredeket. Az ügy a kormány 1956-hoz való hozzáállása miatt is szimbolikus jelentőségű lett.

Schmidt Mária a botrány tetőfokán a Klubrádióban azt mondta, indítványozta, hogy „az ’56-os intézetet utasítsák arra miniszteri szinten, hogy az 1956-tal kapcsolatos emblematikus fényképeket azonosítsák be”. Az 1956-os Intézet a jelentést most el is készítette (pdf itt), bár a bevezető szerint pontos felkérés a rádióinterjún felül nem érkezett hozzájuk.

A jelentésben az áll, hogy arra jutottak, egyértelműen Pruck Pál van a fotókon, nem pedig Dózsa László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.