Nem fizetett tb-t az állami intézet?

A háziorvosnál derült ki, hogy rendezetlen a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ dolgozójának biztosítása.

Fekete Gy. Attila
2017. 04. 12. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piros figyelmeztető jelzés jelent meg a háziorvos számítógépén, amikor a januárban megalakult Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) munkatársára került a sor. A felvillanó fény azt jelezte az orvosnak, hogy a páciens biztosítási jogviszonya rendezetlen. Magyarán: nem fizettek utána társadalombiztosítási járulékot.

A szakszervezetektől kapott tájékoztatás szerint a 2017. január 2-ával a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutatóintézet összeolvadásával létrejött új szervezet több munkatársa is ugyanígy járt: az orvosnál derült ki, hogy nem biztosítottak.

Kerestük az ügyben a kutatóközpontot, de onnan az ORFK-hoz irányítottak minket arra hivatkozva, hogy „kommunikációs szempontból” oda tartoznak. Az ORFK sajtószolgálata azonban visszaküldött minket a központhoz. Ekkor kiderült, hogy tényleg nem az ORFK kommunikál helyettük, majd a főigazgatói titkárságon azt közölték, hogy szerintük ez a kérdés már tárgytalan, de tegyük fel írásban a kérdéseinket, és válaszolnak. Ám ígéretük ellenére nem feleltek, így mai napig sem tisztázták, hogy a rendőrség szakértői hátterét biztosító központ rendezte-e már dolgozói társadalombiztosítási jogviszonyát, és azt sem, hogy miért „felejtették el” korábban befizetni a járulékokat.

Korábban két közel azonos profilú szakértői intézet létezett: a Belügyminisztérium alá tartozó Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet és az Igazságügyi Minisztérium alatt működő Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet. A kormány a háttérintézményei átalakításakor döntött a két szervezet egyesítéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.