Nem jogsértő, ha országonként különbözik ugyanazon termékek összetétele

Az illetékes államtitkár szerint a jogszerűség még nem jelent tisztességességet is.

MN
2017. 04. 03. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatályos élelmiszerjog értelmében az Európai Unió közös piacán jogszerűnek minősül az összetételbeli eltérés, ha azt jelölik a csomagoláson – állította a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Zsigó Róbert erről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt szerdán lezárult, átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálatának nyomán indult politikai vita kapcsán beszélt. 

Az államtitkár ugyanakkor leszögezte, noha ez a gyakorlat jogszerű, a magyar kormány szerint mindenképpen tisztességtelen a magyar vásárlókkal szemben. Az EU-nak jogi lépéseket kellene tennie azért, hogy ugyanazt a terméket ugyanolyan minőségben lehessen megvenni Ausztriában, Németországban vagy Magyarországon – hangsúlyozta az MTI beszámolója szerint. Hozzátette: a kormány jogi lépéseket vár az élelmiszer-minőségi eltérést eredményező gyakorlat megváltoztatásához az EU-tól.

Az államtitkár szerint a vizsgálat bebizonyította, az azonos vagy hasonló, ellenőrzött termékeknél előfordul, hogy Magyarországon rosszabb minőségben kerülnek forgalomba, mint Nyugat-Európában. A szakemberek 96 külföldön és Magyarországon forgalmazott termékpár (84 élelmiszer, 7 sör, 5 kutya-, illetve macskaeledel) minőségét, összetételét és jelölését vizsgálták, és 71 esetben találtak különbséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.