Nem kaptak repjegyet Sorostól a CEU mellett demonstrálók

Cáfolta a Ripost és a TV2 értesüléseit Mayer Dániel, szervező: nem utaztattak Soros pénzén senkit.

MN
2017. 04. 10. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hogy őszinte legyek, ezen csak nevetni tudok, ez egy annyira abszurd felvetés, hogy ezt bővebben nem is szeretném kommentálni” – nyilatkozta a Hír TV-nek Mayer Dániel, a vasárnapi CEU melletti tüntetés egyik szervezője, miután Andy Vajna filmügyi kormánybiztos csatornája és a Ripost arról számolt be, hogy Soros György repülőjegyeket osztogatott és buszokat indított annak érdekében, hogy minél többen legyenek az egyetem szimpatizánsai.

„Teljesen visszautasítjuk ezeket a vádaskodásokat, és nem is értjük” – szögezte le Mayer. Mint mondta, egy fontos ügyért „az emberek megszervezik önmagukat”, veszik a fáradságot, és eljönnek akár vidékről is Budapestre. A tüntetés szervezője hangsúlyozta, hogy a CEU melletti demonstráció működik Soros György nélkül is.

Vasárnap óriási, éjszakába nyúló, indulatoktól sem mentes tüntetés volt a CEU mellett, majd a kormány ellen. Több tízezer demonstráló gyűlt össze vasárnap délután a Várkert Bazárnál, hogy Áder János köztársasági elnököt megpróbálja rábírni, hogy ne írja alá a a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítót. A tömeg egy része később a Lánchídon át Pestre, a Parlament elé vonult, ahol kormányellenes rigmusokat skandáltak: „Hazaárulók!”, „Demokráciát!”, „Nem hagyjuk!”, „Mocskos Fidesz!”, „Itt a vége, Viktor!”, „Ez a konzultáció!” A demonstrálók tiltakoztak az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt is, ahol kisebb lökdösődés is kialakult a rendőrök és a tiltakozók között. A tömeg később átvonult a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz is, majd a tüntetés az Oktogonon békésen ért véget.

Több köztiszteletben álló tudós, művész, oktató is arra kérte Áder Jánost, hogy parancsoljon megálljt a „méltatlan támadásnak”. A vasárnapi tüntetést követően hétfőn tiltakozó akciók lesznek az ELTE jogi, társadalomtudományi és bölcsészettudományi karán is. Lapunk úgy tudja: az elmúlt napokban az államfő több találkozót és megbeszélést is tartott a CEU-üggyel kapcsolatban, így a magyar–amerikai egyetem képviselőit is meghallgatta. A CEU vezetése egyébként a törvény gyorsított megszavazását megelőző időszakban Balog Zoltán miniszterrel és több közjogi méltósággal is akart találkozni, hogy álláspontjukat kifejthessék, de próbálkozásaik – Áder kivételével – nem jártak sikerrel.

Az államfőhöz közel álló forrásaink szerint a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder János alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.