Nem lesz stratégiai a Köznevelési Kerekasztal?

Egy szó betoldása nem változtat semmin, marad a kormányzati oldal jelentős túlsúlya.

MTI
2017. 04. 19. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap birtokába jutott, az egyes köznevelési szakmai testületekről szóló előterjesztésből kiderül: noha az átalakítások egyik célja az volt, hogy növeljék a testületben a szakmai és civil képviseletet, továbbra is marad a kormányzati oldal jelentős túlsúlya.

Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője szerint a testület annál is inkább illegitim, mert működését nem kormányhatározatban, hanem a köznevelési törvényben kellene szabályozni – idézi a lap.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint a kormány hozzáállását jól mutatja, hogy egy gyerekek tízezreit érintő törvénymódosítási javaslatcsomag véleményezésének idejét húsvét ünnepére, a 14–17-ei időszakra jelölte ki, április 18-ai határidővel.

A tervek szerint egyes régiókban jogszerűvé tennék a képesítés nélküli tanárok foglalkoztatását, lehetővé tennék, hogy ne csak gyógypedagógusok foglalkozhassanak enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulókkal. Megszüntetnék továbbá annak lehetőségét, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő diákokat fel lehessen menteni az érdemjegyekkel való osztályzás alól.

A CKP szerint mindezzel a kormány legalább százezer gyermek iskolai esélyeit veszélyezteti – közli a Népszava.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.