Ön is megmenthet egy életet, ha őssejtet adományoz

Kevés az önkéntes vérképzőőssejt-donor, pedig a súlyos betegeknek szükségük van az adományozókra.

Kuslits Szonja
2017. 04. 13. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egyszerű vérvizsgálat után irány a kórház, ahol a huszonegy éves Eszter jelenleg is arra vár, hogy megfelelő donort találjanak neki. A lány a leukémia egy különösen ritka és súlyos típusában szenved, gyógyulásra az esélyt csak egy vérképzőőssejt-transzplantáció adhatná meg, de a már lefuttatott adatbázis-elemzés azt mutatja, hogy nincs megfelelő donor a közel harmincmillióból – erről édesapja beszélt a Magyar Nemzetnek.

„Januárban egy nappal azelőtt került kórházba, hogy Dániába utazott volna, azóta is bent fekszik. Egy-egy kemoterápiás kezelés után néhány napra hazaengedik, de aztán mindig vissza kell mennie. Szüksége van az átültetésre” – mondta Eszter édesapja. A donorokat listázó adatbankban a két hete lezárult keresés alapján nem volt Eszter számára megfelelő alany, éppen ezért a család ismerősök segítségét kérte, majd a sajtóhoz fordultak.

A férfi arra szeretné felhívni a figyelmet, milyen könnyen segíthetnek másokon azok a névtelen önkéntesek, akik hajlandók vérképző őssejtet adományozni, és igenis óriási szükség van a segítségükre. Az édesapa lapunknak elmondta: tisztában van azzal, hogy ha a közel harmincmilliós adatbázisban nem találtak egyezést, akkor kevés a matematikai esélye annak, hogy bármiféle felhívásra sikerül épp lányának donort találni. Mégis, hangsúlyozta: ha valaki a története hallatán úgy dönt, hajlandó vérképző őssejtet adni, és ezzel bárkinek, egyetlen embernek is megmenteni az életét, az már hatalmas siker.

„Most úgy tűnik, hogy a feleségem, Eszter édesanyja lesz a donor, de vele fele részben mutattak ki egyezést, így kockázatos a beavatkozás” – mesélte az édesapa.

A vérképző őssejt levétele egyébként nem különösebben fájdalmas folyamat, a donáció minden esetben névtelen. A donorok azért sem tudhatják meg, hogy kinek segítenek, mert a rászoruló családok minden pénzt megadnának annak, aki esélyt adhat szerettüknek, ezzel pedig akár vissza is élhetnének az adományozók.

Az őssejtet vérből vagy csontvelőből nyerik ki, ez a donor választásától függ. Vérből úgy nyernek őssejtet, hogy gyógyszerrel őssejttermelésre késztetik a szervezetet, majd néhány nap után kiszűrik őket. Ez egy körülbelül háromórás folyamat, és teljesen fájdalommentes.

Csontvelőből helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban lehet őssejtet levenni, a beavatkozás két-három napos kórházi tartózkodást igényel. A mintavétel helyén enyhe fájdalom léphet fel az érzéstelenítő hatásának elmúltával, de ez sem tart tovább néhány napnál. Az őssejtadás önkéntes és térítésmentes, de az utazási költséget és az esetleges keresetkiesést maximálisan megtérítik – derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) honlapjáról.

A szervezet tájékoztatása szerint őssejtdonor lehet minden egészséges ember, akinél akár egy korábbi véradás kapcsán már megállapították, hogy alkalmas lehet erre. Akinél pedig ilyen nem volt, annak egyszer vért kell adnia, másodszorra pedig őssejtmintát. Az adományozónak 18 és 45 éves kor között kell lennie. Nem lehet donor szervátültetésen átesett személy, sem olyan, akinek véralvadási zavara, autoimmun betegsége vagy szívritmuszavara van. További részletek a donáció feltételeiről az OVSZ honlapján érhetők el, illetve a vérellátó szolgálatoknál is kaphatnak további tájékoztatást az érdeklődők.

Korábban már beszámoltunk arról: a legtöbben nem is tudják, hogy egy vérvétellel is adhatnak vérképző őssejtet, a gyenge kommunikáció miatt pedig kevés az országban az „idegen” donor. Mindössze hétezer önkéntes van, miközben a világban huszonkilencmillió. A hazai leukémiás, daganatos betegek ezért szükség esetén gyakran nem is magyar, hanem külföldi donortól kapnak segítséget.

A vérből és csontvelőből származó vérképző őssejtek átültetése egyébként mára már nem számít különleges beavatkozásnak, Európában évente negyvenezer ilyen beavatkozást végeznek, Magyarországon három-négyszázat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.