Orbán a támadások nagy része mögött Sorost látja

A miniszterelnök húsvétkor sem beszélt másról a Magyar Időknek. Az interjúban 13-szor hangzik el Soros neve.

MN
2017. 04. 15. 7:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az már most látható, hogy a 2018-as voksolás sorsdöntő lesz az ország szempontjából” – jelentette ki Orbán Viktor a deklaráltan kormánypárti Magyar Időknek adott húsvéti interjúban. A miniszterelnök szerint „a nemzeti kormányzás folyamatos nyomás és támadás alatt áll”. A választás legfontosabb tétje, hogy „a magyar emberek érdekét szolgáló Országgyűlésünk és kormányunk lesz-e, vagy idegen érdekeket szolgál majd” – emelte ki Orbán.

Arra, hogy sokan nem azonosulnak a miniszterelnök által derűlátónak nevezett ország képével, azt mondta: „Természetes dolog ez. Nekem is tudomásul kell vennem, hogy a demokráciát választottuk a modern magyar állam létformájaként.” Mint mondta, a „demokrácia olyan rendszer, amelyben mindenki szabadon gondolkodhat, szabadon alakíthatja ki a véleményét, amelynek hangot adhat, és másokkal együtt képviselheti is”.

Az interjúban az Orbán-beszédekben visszatérő szabadságharc motívuma is előkerült, amely a kormányfő szerint a magyarok történetéhez tartozik. A miniszterelnök szerint ha elfogadnánk, hogy „Brüsszelből vagy más politikai, pénzügyi központokból diktáljanak, hogy magyar vagy amerikai milliárdosok mondják meg, mi legyen hazánkban, akkor konfliktusaink sem lennének”. Szólt arról is, hogy „ma olyan időket élünk, amikor a nemzetközi politika hadszíntér”. Hozzátette: a CEU, a civilek ügye vagy a pénzügyi stabilitás csak mellékhadszínterek, a hadszíntér középpontjában a migráció áll.

A miniszterelnök úgy vélte, akik nem értenek vele egyet a migráció kérdésében, azokat minden bizonnyal a nemzetközi erők támogatják a pénzükkel, a hatalmukkal, a hálózataikkal, élükön Soros Györggyel.

A Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését célzó törvényről Orbán azt mondta: „Lassan mindenki rá fog jönni, hogy nem egyetembezárásról van szó, hanem arról, hogy a törvények minden magyar egyetemre egyformán vonatkoznak.” Nincsenek kiváltságok, még Soros György emberei sem állhatnak a törvények felett – fogalmazott a kormányfő. Nem mellesleg a miniszterelnök és a lap sem mondta ki a CEU nevét, szimplán Soros-egyetemként emlegették az interjúban.

Orbán szerint a jövő héten a parlament elé kerülő civiltörvény legfőbb célpontjai a Soros György által támogatott civil szervezetek, mivel szerinte Soros a nyilvánosság elől rejtetten, magyarországi szervezetein keresztül temérdek pénzzel támogatja az illegális bevándorlást. Orbán azt mondta, hogy az amerikai üzletember számos civilnek álcázott lobbiszervezetet fizet, hogy érvényesítsék az érdekeit. Valóságos hálózatot tart fenn saját szószólókkal, saját médiával, sok száz emberrel, saját egyetemmel – fűzte hozzá a kormányfő.

Egy gyékényen Orbán Viktorral

„Lehetett volna kevesebbet hazudni, kevesebbet szerezni, építőbbnek, szelídebbnek, szerényebbnek, okosabbnak lenni” – Gazda Albert véleménycikke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.