Orbán: Haza fognak jönni az emberek Nyugatról

A kormányfő szerint a vállalatoknak meg kell fizetniük az embereket, és akkor hazatér a munkaerő is.

MN
2017. 04. 28. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Van egy nagy tartalékunk, ami nem Keleten, hanem Nyugaton van” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program győri állomásán tartott sajtótájékoztatón, miután együttműködési megállapodást írt alá Borkai Zsolt polgármesterrel. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy sok bölcsességgel nem tud szolgálni, de nem bátorítaná arra a győrieket, hogy Magyarország más területeiről csábítsák át a munkaerőt.

Orbán ugyanis úgy látja, olyan jól alakulnak a foglalkoztatottsági adatok, hogy év végére négy százalék alatt lesz a munkanélküliség, ami lényegében teljes foglalkoztatottság, így Nyíregyházán is ugyanígy munkaerőhiány lesz, mint Győrben, illetve ugyanúgy Miskolcon, mint Szombathelyen. A gyorsforgalmi utak fejlesztésével Békéscsaba is bekapcsolódik, ott vannak az utolsó tartalékok ebből a szempontból.

A miniszterelnök azt mondta: az egyik lehetséges út, hogy olyan képzést kell nyújtani, mely Győrbe vonzza a fiatalokat, és lehet, hogy ott is ragadnak. Emellett pedig a vállalatoknak is lépniük kell: „A helyzet úgy fest, hogy meg kell fizetni őket.”

A mohácsi vágóhíd felavatására utalva Orbán azt mondta: ott már annyit kellett fizetni a henteseknek, hogy hazajöjjenek Németországból. „Haza fognak jönni – látom annak esélyét – Nyugat-Európából” – fogalmazott. Az, hogy közben versenyképesek is maradjanak a cégek, nagyon nagy intellektuális feladat a vezetők számára, de ezt a folyamatot nem lehet egy országos programmal véghezvinni, csak a vállalatok szintjén.

„Hosszabb távon egy megoldás van: több gyerek kell – mondta Orbán, aki szerint előrehaladott állapotban van egy húszéves demográfiai program kidolgozása. – Az a nemzet, amelyik biológiailag nem tudja fenntartania magát, nem tarthat igényt arra, hogy létezzen” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ez a következő 10-15 év legnagyobb, történelmi kihívása, és a 2018-as választások után, ha felhatalmazást kapnak, a demográfia lesz a politikájuk középpontjában.

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök kitért arra is:

Borkai Zsolt polgármester azt mondta, hogy a most aláírt megállapodás a következő tizenöt-húsz évre határozza meg a város fejlődését, életét. A cél, hogy Győr olyan háromszázezres nagyvárossá nőjön, amely az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás révén mindenki által élhető – írja az MTI. A városvezető megköszönte a kormány korábbi és jövőbeli támogatását, egyben példaként említette, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz (EYOF) kapcsolódó – a kormány által tízmilliárd forinttal támogatott – infrastrukturális fejlesztések is mutatják, egy sportesemény egy egész város megújulásához is hozzájárul.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.