Összehangolnák a tüntetéseket az egyetemisták

Ennek érdekében országos platformot hoznak létre.

MN
2017. 04. 28. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szakkollégiumok Egyeztető Fóruma úgy döntött, hogy – a kezdeményezést támogató szakkollégiumokkal – „Szabad ország, szabad egyetem” néven országos platformot hoz létre – derül ki a csatlakozott diákszervezetek nyilatkozatából.

Mint írják, a kezdeményezés elítéli a felsőoktatási törvény módosítását, mivel az „diszkriminatív, értelmetlen és minőségellenes feltételeket támaszt indokolatlanul és egyeztetés nélkül magánegyetemek felé, ezzel súlyosan korlátozva a felsőoktatás autonómiáját és a tanszabadságot, ami minden felsőoktatási szereplőt sért és veszélyeztet”.

A „Szabad ország, szabad egyetem” célja, hogy egységesítse ezeket a megmozdulásokat országos szinten, platformot biztosítson az egyetemközi kommunikációnak, illetve lehetőséget teremtsen közös fellépésre. Célja ezenfelül, hogy a törvénymódosítás visszavonásáig segítse a helyi kezdeményezéseket a témával kapcsolatos fórumok és egyéb események megvalósításában, nem rátelepedve azokra.

„Ennek fényében a kezdeményező szakkollégiumok a következő napokban fel fogják keresni a törvénymódosítással kapcsolatos egyetemi megmozdulások szervezőit” – írták, hozzátéve: ezen korábbi események szervezőit arra biztatják, hogy amennyiben csatlakozni szeretnének a platformhoz, lépjenek kapcsolatba valamely kezdeményező szakkollégium egyikével.

„A kezdeményezés pártpolitikától független és elhatárolódik minden erőszakos, illetve jogellenes cselekvési formától” – szögezték le.

A „Szabad ország, szabad egyetem” platform megteremtésében részt vesz:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.