Összejöttek az aláírások, Alkotmánybíróság elé kerül a lex CEU

LMP-s, független, jobbikos és szocialista képviselők kérik, hogy a testület semmisítse meg.

MN
2017. 04. 21. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP összegyűjtötte a független, jobbikos és szocialista képviselők aláírását, és benyújtotta az Alkotmánybírósághoz a lex CEU néven ismertté vált törvénymódosítás elleni indítványt – jelentette be Hadházy Ákos, a párt társelnöke. Az úgynevezett utólagos normakontrollt legalább 50 képviselőnek kell kezdeményeznie, egyik ellenzéki frakció sem képes önmagában.

A közleményben azt írja: „a zöldpárt most azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy tegyen eleget a kötelességének, és tegyen pontot az ügy végére”. Az LMP szerint a törvény – amely lehetővé teszi, hogy ellehetetlenítsék a Közép-európai Egyetem (CEU) működését – egyértelműen alkotmányellenes, amit jogászok és jogtudósok is világossá tettek, csak Áder János köztársasági elnök állt a Fidesz mellé, amikor aláírta a rendkívüli eljárásban elfogadott jogszabályt. 

„Soha annyian nem fordultak szembe ezzel a kormánnyal azok közül, akik egyébként a Fideszt támogatják, mint most” – írja Hadházy, aki maga is fideszes önkormányzati képviselő volt az úgynevezett trafikmutyi nyilvánosságra hozatala előtt. Az LMP szerint ugyanakkor nemcsak a CEU megmentéséről van szó, hanem általában az oktatás és a kutatás szabadságáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.