Publicus: Botka László megelőzte Orbán Viktort

Az intézet mérése szerint egy százalékpontot csökkent a Fidesz, az MSZP és a Jobbik tábora nem változott.

MN
2017. 04. 30. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését vizsgálta friss kutatásában a Publicus Intézet.

Tájékoztatásuk szerint ebből kiderült, hogy a teljes népességet tekintve:

A Publicus Intézet hozzáteszi: az elmúlt hónapok politikai történései érdemben nem befolyásolták a pártok támogatottságát. Bár a Fidesz negatív, ellenségképző politizálása összességében nem nyeri el a szavazók támogatását, és az MSZP által beindított „Fizessenek a gazdagok” kampány pozitív fogadtatásra talál szinte az összes választói csoportban, ez eddig csupán arra volt elég, hogy a Fidesz mozgósítsa, aktivizálja a saját táborát, míg az MSZP stabilizálja azokat, akiket Botka megjelenésével magához vonzott.

Azt írják, a Momentum Egyesület az elmúlt hónapokban érdemi támogatói tábort csak Budapesten tudott szerezni, ahol kannibalizálta a kis pártok (Együtt, PM, LMP) szavazóit, de a Fidesz, az MSZP és a Jobbik táborát nem érintette meg, és a bizonytalanokból sem tudott új szavazókat bevonzani. Tehát a szervezet nem hozott új szavazókat megjelenésével az ellenzéki táborba, és csak Budapesten volt átrendező hatása, vidéken nincs kimutatható tábora.

Eközben a bizonytalanok aránya két százalékpontot növekedve 41 százalék.

A kutatás szerint:

A reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 10. és 16. között, 1021 fő megkérdezésével készítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.