Publicus: Nem kér az oroszokból a magyar

A Fidesz szavazóinak bizalma azért még töretlen – legalábbis a közvélemény- kutató szerint.

MN
2017. 04. 23. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kér az ország az oroszokból – emiatt reccsent meg a kormányba vetett bizalom. És a „külpolitikai elégedetlenség” beszüremlik a belpolitikába is: se a civilek, se a CEU megfenyítése nem találkozik a népakarattal. Ezt a Vasárnapi Hírek írja, hivatkozva a szocialistákhoz közeli Publicus Intézet felmérésére. 

A lap szerint alig fél éve erősen tartotta magát a mítosz, hogy a magyar külpolitika hazánk érdekeit szolgálja. A bízók aránya azonban november óta 57-ről 45 százalékra apadt, miközben már háromszor annyian gondolják azt, hogy a honi külügy Putyin orosz elnök javáért dolgozik. Most az MSZP-sek 40, a jobbikosok 36, a bizonytalanok 29 százaléka hiszi ezt. Egyedül a Fidesz-bázis tűnik megingathatatlannak, a kormánypárt híveinek csak 7 százaléka tartja oroszbérencnek a kabinetet, 69 százalékuk vallja, hogy a rezsim a hazát szolgálja.

A lakosság többsége szerint Oroszország veszélyt jelent hazánkra, a baloldal szavazóinak 60 százaléka érzi így, a Jobbik-híveknek és a bizonytalanoknak majdnem a fele vallja ezt. Sőt, a Fidesz-tábor 21 százaléka sem Moszkva-párti. A magyarok többsége még mindig nyugatos – ezt bizonyítja, hogy több mint 60 százalékuk ma is „üzembiztosan” csatlakozna az európai közösséghez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.