Riasztották a magyar Gripeneket

Egy repülőgép nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással.

MN
2017. 04. 28. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO Integrált Légi Vezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit, miután nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Münchenből Nagyszebenbe tartó repülőgép pénteken délelőtt – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint egy Boeing 737 típusú utasszállító 11 óra 18 perckor lépett be Magyarország légterébe. A repülőgép a repülési tervtől nem tért el, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. A Gripenek hatásos fellépését követően a civil gép rádiókapcsolatot létesített 11 óra 36 perckor a légiforgalmi szolgálattal, és az azonosítást követően a Gripenek a határig kísérték a repülőt.

A román Tarom légitársaság megerősítette, hogy a München–Nagyszeben–Bukarest útvonalon közlekedő járatának nem sikerült kapcsolatba lépnie a magyar polgári légiforgalmi irányítással – írja az MTI. Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a gépnek más országok irányító központjaival sikerült kapcsolatot teremtenie, ahogy a kísérő vadászgépek egyik pilótájával is. Az utasok egy pillanatig sem voltak veszélyben.

A Tarom közlése szerint mind a román, mind a magyar hatóságok vizsgálják, hogy miért nem sikerült idejében kapcsolatot teremtenie a személyzetnek a magyar polgári légi irányítással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.