időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Riasztották a magyar Gripeneket

MN
2017.04.28. 11:15

Egy repülőgép nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással.

A NATO Integrált Légi Vezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit, miután nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Münchenből Nagyszebenbe tartó repülőgép pénteken délelőtt – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint egy Boeing 737 típusú utasszállító 11 óra 18 perckor lépett be Magyarország légterébe. A repülőgép a repülési tervtől nem tért el, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. A Gripenek hatásos fellépését követően a civil gép rádiókapcsolatot létesített 11 óra 36 perckor a légiforgalmi szolgálattal, és az azonosítást követően a Gripenek a határig kísérték a repülőt.

A román Tarom légitársaság megerősítette, hogy a München–Nagyszeben–Bukarest útvonalon közlekedő járatának nem sikerült kapcsolatba lépnie a magyar polgári légiforgalmi irányítással – írja az MTI. Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a gépnek más országok irányító központjaival sikerült kapcsolatot teremtenie, ahogy a kísérő vadászgépek egyik pilótájával is. Az utasok egy pillanatig sem voltak veszélyben.

A Tarom közlése szerint mind a román, mind a magyar hatóságok vizsgálják, hogy miért nem sikerült idejében kapcsolatot teremtenie a személyzetnek a magyar polgári légi irányítással.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.