Süli megerősítette, Paks-ügyi miniszter lesz

MTI
2017. 04. 11. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süli János, Paks polgármestere (Néppárt) megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a paksi atomerőmű-beruházást felügyelő miniszteri posztra. A városvezető kedden az MTI-nek elmondta, ha kinevezik miniszternek, Pakson időközi választásokat kell tartani, mert a két tisztség összeférhetetlen.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli miniszterre bízza az atomerőmű-beruházás és az azzal kapcsolatos térségfejlesztési feladatok koordinálását. A városvezető hangsúlyozta, a felkérés csak a folyamat első része, lezártnak akkor lehet tekinteni, ha az adminisztratív lépések is megtörténnek, illetve ha letette az esküt. Amennyiben kinevezik, le kell mondania a polgármesteri tisztségről. Jelenleg polgármesterként szolgálom a város és az atomerőmű érdekeit, miniszterként ezt még hatékonyabban tudom tenni – fogalmazott.     

A Fidesz paksi csoportja közleményben üdvözölte a hírt. Azt írták, Süli János kinevezésének eredményeképpen egy felkészült, komoly vezetői tapasztalatokkal rendelkező szakmabeli látja el a paksi bővítéshez kapcsolódó irányítói feladatokat. Emlékeztettek rá, hogy Süli János polgármesterrel együttműködési megállapodást kötöttek, ami megalapozta a nyugodt, kiegyensúlyozott, kiváló partneri kapcsolatot. Blazsek Balázs, Paks főjegyzője arról tájékoztatott, hogy az összeférhetetlenséget 30 napon belül meg kell szüntetni. Ezt követően a választási bizottság kiírja az időközi választásokat 80-100 napon belül. Ez idő alatt a polgármester általános helyetteseként kijelölt alpolgármester látja el a polgármesteri tisztséget.  

Süli János 1980-ban, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, 31 éven keresztül dolgozott a Paksi Atomerőműben, 2009 márciusától 2010 szeptemberéig vezérigazgatóként, 2014-ben a Néppárt jelöltjeként Paks polgármesterévé választották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.