Tagja-e még a Fidesznek a legnagyobb magyar feljelentő?

Tényi István Orbán Viktor ellen fordítaná a Fideszt, de a párt szerint már nem is tag.

MN
2017. 04. 05. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényi István saját bevallása szerint a Fidesz V. kerületi alapszervezetének tagja, de nem ezzel szerzett magának ismertséget, hanem azzal, hogy évek óta feljelentő levelekkel – hivatalosan bejelentésekkel – bombázza a nyomozóhatóságokat, és ezeket a sajtónak is elküldi. Elsőre ez értelmetlennek tűnik, de van benne ráció: ezekre a rendőrségnek és ügyészségnek hivatalosan reagálnia kell, nem játszhatják azt, hogy ők nem olvasnak újságot, ezért nem jutott tudomásukra egy-egy ügy.

Magyarország legnagyobb feljelentője számos, a kormánypárt számára kínos ügyben tett bejelentést, kedden viszont személyesen Orbán Viktor ellen fordult: a Fidesz etikai bizottságának vizsgálatát kezdeményezte a pártelnök ellen azok miatt az állítások miatt, amelyeket Simicska Lajos üzletember – lapunk tulajdonosa – tett a 24.hu portálnak adott interjúban.

Simicska ebben azt állította, hogy a 2014-es választás után Orbán az atomerőműveket építő orosz Roszatom segítségével akarta megvenni az RTL Klubot, hogy megszüntesse. Tényi szerint Orbán ezzel valószínűleg megsértette a Fidesz programját, érdekeit és jó hírnevét, ezért kérte az etikai eljárást. Erről az alapszabály szerint tizenöt napon belül kellene döntenie a testületnek, és a kezdeményezőt is meg kellene hallgatnia.

A Fidesz viszont erre úgy reagált: 

a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben Tényi István nem tagja a Fidesznek, így értelemszerűen semmiféle etikai vizsgálatot nem is kezdeményezhet a pártban.

Tényi viszont a Hír TV-nek azt mondta: ő nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy megszűnt volna Fidesz-tagsága. Bár 2016-ban valóban volt tagdíjelmaradása, már kiegyenlítette.

„Ha nem állja meg a helyét, hogy tagdíjelmaradás áll fenn, akkor öt Fidesz-tag kezdeményezhet kizárási indítványt egy másik párttaggal szemben. Nem tudok arról, hogy ez megtörtént volna. Nyilván ez hosszú procedúrát eredményezett volna, egy ilyen kizárási eljárásban az érintett felet is meg kell hallgatni. Itt a cél teljesen egyértelmű: hogy ne induljon meg ez a vizsgálat, másra nem tudok gondolni” – mondta Tényi István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.