Tarlós: Jövő héten döntenek a Római-partról

A főpolgármester szerint a tiltakozások nem szakmai, hanem érzelmi alapúak.

MN
2017. 04. 01. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester szerint a római-parti gáttal kapcsolatos tiltakozások nem szakmai, hanem érzelmi alapúak, ezért nehéz észérvekkel meggyőzni az ellenzőket – írja az MTI. Mint kifejtette, a jelenlegi helyzetben két nyomvonalváltozat közül kell kiválasztani a jobbat. A Nánási út–Királyok útja sáv drágább lenne, és nem védene meg minden ingatlant, a part menti szakasz viszont olcsóbb lenne, és teljes biztonságot nyújtana – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a döntést már nem lehet halogatni, jövő héten a Fővárosi Közgyűlés határoz az ügyben. „A tiltakozók álláspontja mára megmerevedett, prekoncep­ciók­kal élnek, az idő pedig sürget” – mondta.

„Senkit sem szeretnék támadni, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy mindenki ártatlan és jóhiszemű azok közül, akik hetedik éve gerjesztik a vitát a mobil gát ügyében” – fogalmazott, és hozzátette, a helyi tiltakozókra a legkevésbé sem tud haragudni, mert annyi irányból kaptak tudatos vagy nem tudatos dezinformációt a beruházásról évek óta, hogy aki huszonöt-harminc éve egyébként is stresszben él, az könnyen megzavarodik, és nem tudja felmérni a helyzetet.

A népszavazás ötletével kapcsolatban azt mondta, nem lehet állandóan így dönteni fajsúlyos ügyekben, véleménye szerint „kicsit olyan, mintha arról akarnánk referendumot tartani, hogy szükség van-e tűzoltókra”.

Tarlós István szerint a kétszintű önkormányzati rendszer jelenleg nem működik hatékonyan Budapesten. A kerületi közterület-felügyeletek indirekt módon érdekeltek abban, hogy minél több büntetést szedjenek be, „ez pedig így nem elfogadható” – mondta a lapnak. Hozzátette: kellene egy társulás a közterület-felügyelet ügyében, amely központi irányítás alatt működik. Erről már zajlik is az egyeztetés a kormánnyal.

A főpolgármester ígéretet tett a teljes fővárosi kamerarendszer felülvizsgálatára. „A III. kerületben biztosan felülvizsgáljuk a helyzetet, mert ott szabálytalanul helyeztek ki kamerát, le is tagadják, és jogosulatlan adatkezelésre alapozott személyeskedéssel igyekeznek erről elterelni a figyelmet. Vannak persze polgárbarát közterület-felügyeletek is, a teljesség igénye nélkül például a II., IX., XVII., XXI. kerületben” – jelentette ki Tarlós. Ugyanakkor hozzátette, nem célja, hogy a becsületesen dolgozó közterület-felügyelőket lejárassa.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: arról még nem tud nyilatkozni, hogy indul-e ismét a főpolgármesterségért a 2019-es választáson. „Biztatnak furamód még a III. kerületből, de érettségi után nem ül vissza az ember az iskolapadba, bár jópofa dolog lenne” – tette hozzá Tarlós István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.