Újabb politikus hagyja ott az LMP-t

Sallai Róbert Benedek 2018-tól nem lesz parlamenti képviselő, visszamegy Túrkevére gazdálkodni.

Lőrincz Tamás
2017. 04. 18. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ciklus végén visszavonul a politikától Sallai Róbert Benedek LMP-s országgyűlési képviselő. Az Indexnek adott interjújában azt mondta, már akkor fel akart állni, amikor Schiffer András távozott az LMP-ből, de akkor a volt pártelnök rábeszélte, hogy még maradjon, hogy ne legyen olyan, mintha mindenki elhagyná a süllyedő hajót. „Elfogadtam az érvet, de már akkor mondtam, hogy még egy kis frakciót ellenzékből nem szeretnék végigcsinálni” – fogalmazott. - Szeretném most nyilvánossá tenni, hogy én valószínűleg 2018-tól már nem leszek itt a parlamentben – tette hozzá. Ezen az elhatározáson csak akkor változtat, ha az LMP jóval nagyobb frakcióval rendelkezik majd a következő választások után.

A távozás gondolata a földtörvény elfogadása után fogalmazódott meg benne. – Nem látom, hogy ha ezzel nem lehet felkelteni az emberek érdeklődését a közügyek iránt, akkor mivel, persze furcsa társadalmi folyamat ez, a CEU kapcsán már látjuk. De véletlenül sem szerettem volna azt a hangulatot kelteni, hogy András távozásával az LMP összeomlott. Szerintem a párt állati jól vette az akadályt. Andrásnak, ahogy a nagy embereknek általában, vannak hibái, de egy nagyon inspiráló vezető – mondta, hozzátéve, hogy „egy ideje bennem van az is, haza kellene menni, mert otthon összeomlik minden, amit korábban csináltam”.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a mintagazdaság ugyanis csődközeli helyzetben van, saját gazdaságát pedig szintén nem tudta megfelelően menedzselni. Sallai azt mondta, hogy amióta képviselő, sokkal több ellenőrzést és szankciót kapott az egyesülete.

Hadházy Ákosról, a párt jelenlegi társelnökéről Sallai azt mondta, szerinte egy rettenetesen tehetséges politikus, de nem tudja semmiben sem, vagy csak nagyon kevés dologban tudja helyettesíteni Schiffert, mert más kompetenciákkal rendelkezik. – Korrekt fickónak ismertem meg, de nem az a politikai vezető alkat, mint András, aki húzna bennünket. Ettől még ott a helye az élvonalban – fogalmazott.

Saját magáról azt mondta, hogy nincs benne egyéni ambíció. – És ha nincs meg benned az, amit mondjuk Orbán Viktorban látsz, hogy mindenáron hatalmat akar, és vezetni, vezetni mindenáron, akkor az embereket soha nem fogod tudni meggyőzni arról, hogy álljanak melléd – mondta. 

Álláspontja szerint a vidéki beágyazottságukat tudták valamelyest növelni, de még mindig csak a nagyobb városokból kerül ki a támogatóik zöme. A Momentum Mozgalommal kapcsolatban azt mondta, reménykedett bennük, hogy végre lesz kivel összefogni, de csalódnia kellett, mert a frissen alakult párt nem támogatta a paksi és a városligeti kezdeményezésüket. 

– Átvették tőlünk ezt a sündisznó-kártyát, és nem akarnak senkivel sem együttműködni. Pedig tanulhatna ez a néhány értelmes fiatal a mi példánkból. Elszigetelődtünk, magányosak lettünk, és nem tudunk váltani, pedig ez az ország úgy vágyik a rendszerváltó elit elzavarására, hogy már lassan mindenkinek örülnének – mondta.

A politikus szerint a Fidesz leváltásának jelenleg egyetlen módja van, méghozzá a koordinált jelöltállítás az MSZP és a Jobbik együttműködésével, a megállapodásba pedig bevonnának más pártokat is. Szerinte ugyanakkor ez nem történik majd meg, a Fidesz pedig tönkreteszi az országot 2020-ig. Elteszik az összes uniós pénzt, utána pedig hiába váltják le őket, a gazdasági hatalmat átváltják politikai hatalommá. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.