Újabb tüntetés lesz vasárnap a CEU-ért

„A kormány egyetlen dologtól fél, az erőtől, a tömegtől” – közölték a szervezők.

MN
2017. 04. 07. 4:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét tüntetést hirdetett meg az Oktatási Szabadságot nevű csoport a CEU-ért: vasárnapra, délután öt órától a Clark Ádám térre szervezték az eseményt.

A Facebookon a tüntetésről azt írják, alig két hete nem gondolták volna, hogy az ország egyik legjobb egyeteméért kell utcára vonulni, de a kormány egy hét alatt ellehetetlenítette a CEU-t. „Nobel-díjasok, nemzetközi és hazai egyetemek, nemzetközi és hazai tudósok sora állt ki a CEU-ért, de ez egyelőre kevés” – közölték a szervezők, hozzátéve: a CEU megtámadása és a tervezett civil törvény bizonyítja, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától, mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot elhallgattassák.

„Egymás után kétszer, alig órák alatt több ezres tömeg állt ki az egyetemért, és a magyar oktatásért. Az egyetemi autonómiáért és a magyar szabadságért. Tudjuk, hogy a kormány egyetlen dologtól fél, az erőtől, a tömegtől. Áder Jánosnak hétfőig van lehetősége az Alkotmánybíróság elé küldeni ezt a törvényt. Vasárnap mutassuk meg neki, hogy mi a helyes döntés! És mutassuk meg az Alkotmánybíróság tagjainak is, hogy egyetlen helyes döntés van: kiállni a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért” – írták.

Egyébként az április 2-ai tüntetést is az Oktatási szabadságot nevű Facebook-csoport szervezte: a Közép-európai Egyetem (CEU) korábbi elenyésző társadalmi ismertségéhez, hát még a hallgatóinak másfél ezres számához képest is hatalmas tömeg gyűlt össze a Corvinus Egyetem épületénél, hogy együtt vonuljanak az ELTE és – természetesen – a CEU érintésével a Parlamenthez. 

Kedden élőláncos akciót tartottak a CEU-ért, szerdán pedig egy apró tiltakozó csoport megkísérelte lezárni a fővárosi hidakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.