időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Vajna szerint Balázzsal elszaladt a ló CEU-ügyben

MN
2017.04.05. 07:10

A Rádió 1 tulajdonosa állítja, nem lesz fejmosás, csak elbeszélgetés, mert hiányzott a „balansz”.

Az Andy Vajna által tulajdonolt Rádió 1 kedd reggeli műsorában Sebestyén Balázs a CEU elleni törvény kapcsán (ami akkor még csak tervezet volt) úgy fogalmazott: 

„Egy egyetemet bezárni meglehetősen hasonlít egy régebbi rendszerre, amelyet úgy hívtak, hogy Rákosi-kultúrpolitika.

Aki azt gondolja, hogy ez az egyetem és a kormány ügye, nagyon nagyot téved. Sokkal többről szól. Az elmúlt húsz évben olyan országban akartunk élni, ahol szabadon taníthatsz, választhatsz iskolát, és hogy mit akarsz tanulni. Ezt lerombolni, iskolákkal, egyetemekkel háborúzni nagyon-nagyon rossz kort idéz.”

Több szakértőt is megszólaltattak, köztük Enyedi Zsoltot, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettesét. Enyedi Zsolt szerint látszik: nem akartak párbeszédet a jogalkotók, hiszen egy hete ők még semmit nem tudtak az egészről. Nem adják fel, harcolni fognak a megmaradásukért. A rektorhelyettes úgy látja,

a törvényjavaslat megalkotói azt nem értik, hogy a javaslat szíven szúrja az egyetemet.

Sebestyén Balázs később a Borsnak elmondta a véleményét a véleményéről: 

„Ez a műsor mindig is ilyen volt, azt mondjuk el, amit gondolunk. A Rádió 1 biztosítja nekünk az alkotói szabadságot, így nem gondolom, hogy emiatt kirúgnának! Nem szabad, hogy működjön az öncenzúra, a »ne mondd, nehogy baj legyen« effektus. Ha elkezdenek bennünket cenzúrázni, akkor ez a műsor meghalt. ”

Andy Vajna annyira nem volt oda Balázsék műsorától, a 24.hu-nak videointerjút adva szó szerint így nyilatkozott a filmügyek kormánybiztosa: 

– Furcsa volt a Balázstól. Ha csinálsz egy ilyen riportot, akkor

mind a két oldalát balanszban kell leadni. Nem lehet az egyik oldalra beállni. De ezt majd megbeszéljük vele. 

– Kap valami fejmosást? – hangzott el a kérdés. 

– Nem, nem. Együtt dolgozunk, kreatív, tehetséges, nagyon jól csinálja, amit csinál. Van azért, amikor elszalad az emberrel a ló. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.